Četvrtak, 28. ožujka 2024.

‘Projekt Piškornice mora se prihvatiti takav kakav jest’

Koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji obnaša i funkciju predsjednika Skupštine trgovačkog društva Piškornica te direktor Piškornice Mladen Jozinović sudjelovali su jučer u raspravi o nacrtu Plana gospodarenja otpadom do 2020. godine.

Rasprava je održana u sklopu tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode koja je održana kao dio javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću uz nazočnost ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. Glavna je tema bila Nacrt Plana gospodarenja otpadom, zbog čijeg (ne)donošenja je trenutno blokiran projekt Regionalnog centra gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, ali i neki drugi centri.

Jesmo li nakon jučerašnje sjednice bliži početku izgradnje centra, pitanje je na koje nam je odgovorio župan Koren:

— Novih saznanja imam u dijelu toga da mi jasno ostajemo kod toga da se projekt mora prihvatiti takav kakav je i pustiti u proceduru financiranja sredstvima Europske unije. Naravno da mi u određenom dijelu prihvaćamo mogućnost njegove dorade, odnosno usaglašavanja s konceptom novog Plana gospodarenja otpadom kojega predlaže ministar Dobrović, ali ne u onoj mjeri koja bi nas dovela u situaciju da izgubimo previše vremena.

Ministar Dobrović zastupa ideju odvajanja otpada na mjestu nastajanja, što je u suprotnosti s koncepcijom Centra Piškornica. Ustraje li se na Dobrovićevom prijedlogu, Piškornicu će to vratiti nekoliko godina unatrag, iako je u projekt do sad već uloženo četrdesetak milijuna kuna. Kada će se Projekt Piškornica pokrenuti s mrtve točke, moglo bi biti poznato idućeg tjedna, za kada je ministar Dobrović, prema Korenovim riječima, potvrdio termin za sastanak s odgovornima iz Piškornice.

zatvori