Četvrtak, 18. travnja 2024.

LIBARENJE Upoznajte najbolje od novije slovenske književnosti

Književne večeri pod nazivom ‘Libarenje’ koje karakterizira opuštena atmosfera i mogućnost izravnog kontakta publike i književnika nastavljaju se ovog četvrtka i to po prvi puta sa stranim autorima. Bit će to, konkretno, večer slovenske književnosti i tribina ‘Književno zrcalo’, a održat će se u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info.

Koprivničkoj će se publici tom prilikom predstaviti pripadnici nove generacije slovenskih autora: Bojan Sedmak, Simona Kopinšek, Eva Kovač i Tomo Podstenšek. Ovom posljednjem to neće biti prvi posjet Koprivnici jer je ovdje već boravio u sklopu Alpe-Adria Festivala mladih pisaca u lipnju.

Ove ćete autore iz susjedne nam države moći upoznati u četvrtak, 15. prosinca od 18 sati u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

BOJAN SEDMAK (1958.) – pjesnik, kantautor, columnist, profesor slovenskog jezika i književnosti.
Autor četiri knjige poezije (Tisto, Mobi poljubi moji ljubi, Zamahi med belo, rdeče i 1001 boan), jedne zbirke kolumnistično-esejističkih tekstova (Zdaj za prej pozneje) i glazbenog CD-a Mešano na žarkih s autorskim pjesmama.

SIMONA KOPINŠEK (1981.) afirmirala se kao pjesnikinja, spisateljica, novinarka, performerica i interpretatorica.
Radi kao novinarka, voditeljica radijskih i televizijskih emisija te voditeljica mnogih književnih događanja diljem Slovenije. Do sada je objavila dvije zbirke poezije za odrasle (Anthakaran, Lom glasu) i četiri knjige za djecu. Objavljivala je u svim važnijim slovenskim časopisima. Publici u Koprivnici predstavit će se ulomkom iz prvog romana koji uskoro izlazi kod izdavaćke kuće Litera.

EVA KOVAČ (1977.), pjesnikinja i spisateljica, autorica dva romana.
Njezin prvi roman Tri pike (Tri točke) izdao je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne djelatnosti u zbirci Prvenke (Prvijenci), kao prvonagrađeni tekst Festivala mlade literature Urška. U svom drugom romanu Sonce zahaja v Celju (Sunce zalazi u Celju) bavi se temom ovisnosti o drogama.

TOMO PODSTENŠEK (1981.) piše kratku prozu, romane, dječju literaturu i dramske tekstove, a autor je pet romana i zbirke kratkih priča.
Više je njegovih tekstova bilo nagrađivano ili otkupljivano na različitim natječajima. Godine 2013. bio je među 10 finalista nagrade kresnik za najbolji slovenski roman.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori