Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivničke ambicije – proračun za 2017. godinu veći od 202 milijuna kuna

Koprivnički gradski vijećnici, osobito oni s predznakom vladajući, ponovo su iskazali visoke ambicije. Iako su ovogodišnji proračun smanjili za 26,5 milijuna kuna, pa će on do kraja godine doseći nepunih 165 milijuna, za iduću su godinu zacrtali temeljni financijski dokument s nešto više od 202 milijuna kuna.

Iako ne želi koristiti sintagmu da je razvojan i socijalan, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić svoj optimizam temelji na činjenici da je – prema raspoloživim statističkim pokazateljima, Koprivnica jedan od prvih gradova koji su već ove godine izašli iz krize:

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

– Nastavljeni su pozitivni trendovi iz prošle godine. Koprivnica čini 77% dobiti koja se stvara u ovoj županiji, 71% izvoza, 52% prihoda, 52% radnih mjesta. Imamo rast broja radnih mjesta i to brži od županijskog i državnog prosjeka. Stopa nezaposlenosti vratila nam se u pretkrizna vremena. S ovim pozitivnim pokazateljima Koprivnica ulazi u 2017. godinu.

A planovi za 2017? Jakšić najavljuje još više investicija na području komunalne infrastrukture čime bi se Koprivnica vratila u zlatna vremena komunalnog opremanja grada.

– Ove godine smo probili granicu od 15 milijuna kuna. Za iduću godinu smo si postavili cilj da uz pomoć EU fondova dođemo do 30 milijuna – kaže Jakšić.

U planu je tako rekonstrukcija Zrinskog trga i gradskog parka, uređenje novog sportskog borilišta uz školu Nemčić Gostovinski, Hrvatske državnosti će umjesto ove, iduće godine postati prva pametna ulica u našem gradu, a konačno su na red za asfaltiranje došle i ulice poput Voćarskog puta, Ratarske, Močilskog odvojka. Na području komunalne infrastrukture u planu je i veliki projekt aglomeracije voda uz koju idu i ulaganja u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i na području grada, ali i šire okolice.

U Koprivnici nastavljaju i provedbu gospodarskog programa s poticanjem poduzetništva, no Jakšić očekuje da će tu doprinijeti i središnja država, ako ništa drugo barem redovnom provedbom natječaja po kreiranim programima, koji su ove godine bili apsolutno paralizirani.

– Vjerujem u snagu Koprivnice. Iako nam ovi iz Zagreba nikad nisu priznavali, znamo se snaći, snaći ćemo se ponovo bude li trebalo. Sve ove lampe, zgrade, asfalt ništa ne vrijede bez ljudi. Stoga ćemo iduće godine nastaviti s ulaganjima u društveni segment grada.

Jakšić je tako pobrojao rekonstrukciju škole Braća Radić, ulaganja u gradske vrtiće i pripremu za stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu u Koprivnici, ali i briga o Sveučilištu Sjever. Skrb o najmlađim i mladim građanima Koprivnice i dalje je jedan od prioriteta, kaže.

– Koprivničanci će i iduće godine plaćati među najnižim cijenama za vrtić u Hrvatskoj, a u vrtićima će biti mjesta za svu djecu. Nastavit ćemo subvencionirati udžbenike, voljeli bismo podići cenzus, i dalje ćemo osigurati besplatne bilježnice našim školarcima, a studentima stipendije. Nadam se da ćemo u komunikaciji s gospodarskim subjektima uspjeti kreirati stipendije za strukovna zanimanja jer obrazovni segment danas ne prati potrebe gospodarstva.

Jakšić nije propustio istaći da dio zasluga za projekte koji nisu realizirani u Koprivnici pripada Državi. Podsjetio je da se u Koprivnici ne gradi novi odjel pedijatrije, da je država odustala od milijunskih financiranja godišnjih troškova gimnazije i dvorane koji proistječu iz Javno privatnog partnerastva:

– Bez obzira čime nas sve tukli i kako se sve trgovalo s koprivničkim interesima za namirenje nečijih privatnih potreba i fotelja, vjerujem u ljude ovoga grada i njegovu gospodarsku snagu. Uvjeren sam da ćemo i dalje ostati među 10 top gradova u Hrvatskoj po ekonomskoj snazi i razvoju. Kad konačno riješimo i infrastrukturne probleme, o čemu nas godinama zasipaju obećanjima, vjerujem da ćemo biti i u TOP 5.

U oporbenom HDZ-u i HSS-u ne dijele Jakšićevo oduševljenje kreiranim proračunom i programima. Smatraju da je, kao i proteklih godina, proračun nerealno visok i prenapuhan. HSS-ov Miljenko Flajs pitao je zašto se to stalno radi kad se proračun na kraju ponovo rebalansima smanjuje. A HDZ-ov Ernest Forjan podnio je amandman kojim je predložio da se pola milijuna kuna uloži u uređenje kuhinja i blagovaonica u područnim školama te milijun kuna za poduzetničke subvencije. Vladajući naravno te prijedloge nisu prihvatili, pa im je Forjan uzvratio:

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

– Ovo nije demagogija. Ovo je jasna situacija da mi danas u naše četiri područne škole nemamo adekvatne uvjete u kojima naša djeca mogu jesti. Mi se dvije godine, možda i tri, mučimo na gradskim proračunima zbog par slova – P E V E C. Oni ljudi koji su donijeli odluku o kupnji Peveca su nas doveli do toga da mi imamo žučne rasprave i da je Grad Koprivnica zadužen do 2027. godine.

Oporba i dalje tvrdi da proračun nije razvojan i da ne vodi računa o ravnomjernom razvoju svih područja grada. Osobito se to odnosi na prigradska naselja. HDZ-ov Stanislav Biondić svjestan je pak da gradska vlast vješto koristi proračunske pozicije u svom političkom djelovanju:

– Vi inače, evo da vas i pohvalim, jako dobro znate izbalansirati socijalnu komponentu. Da ste majstori, to pokazuju i svaki izbori. Znate postaviti proračun u pozitivnom smjeru za socijalnu komponentu, za svoju stranu medalje, a ovo drugo za ostale građane nastojite da kol’ko tol’ko budu zadovoljni.

Većina oporbenih vijećnika Jakšiću ipak spočitava što stalno ističe da je za neuspjehe Grada odgovorna država.

zatvori