Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOLUMNA Voće je najvažnija hrana

Slatko, okruglo, kotrljasto, prepuno energije, vitamina, minerala, bjelančevina, sve sadrži što je potrebno našem tijelu da bi bilo zdravo i normalno funkcioniralo. Jeste li se zapitali zašto su plodovi okruglog odnosno ovalnog oblika? Odgovor je jednostavan, da bi što dalje posijali svoje sjeme i nahranili sva bića kojima je ono potrebno, ljude, životinje, kukce, ptice, gmazove i sl…

Voće je najvažnija namirnica u prehrani. Ono izgrađuje naše tijelo, daje mu energije, čini ga mladim i vitalnim. Alkalizira (otkiseljuje) naše tijelo, što je važno za održavanje zdravlja.

Ljudi često griješe kada svoje tijelo “zatrpavaju” anorganskim proteinima životinjskog porijekla, misleći pri tome kako su oni superiorni prema živim proteinima koji su sadržani u voću, povrću, zelenju, orašastim plodovima i sjemenkama. Anorganski proteini su štetni, kao prvo to nisu i ne mogu biti proteini već anorganski otpad, koji se nagomila u tijelu, a kada ga tijelo želi izbaciti nastaju bolesti i pretilost, te postanu uzrokom bolesti.

Foto: Nada Zlatar Lukavski / sirovirecepti.com
Foto: Nada Zlatar Lukavski / sirovirecepti.com

Voće ima brzi tijek probave i brzo oslobađa svoje vitamine, minerale i kisik koji je najviše potreban našim stanicama da bi se dovoljno opskrbile i ostale zdrave. Nije potrebno forsirati s unosom proteina, živih ili onih anorganskih, jer od njih nema velike koristi ako ih stalno unosimo u tijelo. Tada one mogu u nekom trenutku postati teret, uvijek trebamo dati priliku energiji, odnosno voću. Primjer kao s automobilom, u koji sipamo gorivo za pogon, a ne čavle ili pleh, jer smo svjesni da od njega neće biti koristi.

Svaki dan potrebno je pojesti barem jedan kilogram voća, kilogram voća, natašte ili između obroka s pauzom od 3 sata minimalno da bi mogli vaše tijelo održati zdravim. Najlakše se snabdijevati voćem preko ljeta kada ga ima u izobilju.

Želim reći da tijekom ljeta počnemo sakupljati hranu za zimu (voće, povrće, zelenje, korijenje) iz svojih vrtova na adekvatan način da sačuvamo žive enzime. Dakle sve voće možemo sačuvati za zimski period, sušenjem i odlaganjem plodova voća, povrća i korijenja u adekvatne podrumske prostorije, ili dubokim smrzavanjem.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane
www.sirovirecepti.com
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori