Srijeda, 27. ožujka 2024.

Kako ojačati industriju drva i namještaja uz pomoć austrijskih iskustava

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica danas je održan austrijsko-hrvatski poslovni susret pod nazivom ‘Tehnologije za industriju drva i namještaja: Poslovne prilike i EU-poticaji’.

Pozdravne riječi u uvodnom dijelu uputila je direktorica Austrijskog ureda za vanjsku politiku Sonja Holocher-Ertl te pritom istaknula važnost visoko razvijene drvno-prerađivačke tehnologije Hrvatske i Austrije te predstavila sedam austrijskih tvrtki koje nude tehnologiju za drvno-prerađivačku industriju. — Nadam se da će pomoću austrijskih tehnologija za obradu drveta tvrtke u Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i ostale hrvatske tvrtke, biti još učinkovitije i sigurna sam da u našoj suradnji postoji veliki potencijal — kazala je.

— Austrijski i hrvatski odnosi su vrlo kompleksni još iz davnih vremena. Naš cilj bi trebao biti da naše gospodarske i poslovne odnose dovedemo na razinu povijesnih odnosa koji su bili prilično važni i uspješni za naše područje — rekao je župan Darko Koren pohvalivši ovu inicijativu poslovnog susreta i zahvalivši organizatorima.

Župan se osvrnuo i na drvno-prerađivački sektor u Republici Hrvatskoj proglasivši ga jednim od najvažnijih, ali i jednim od najbrže rastućih sektora.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Ivić Pašalić pohvalivši ovaj susret na kojem se razmjenjuju iskustva i skupljaju dobre informacije za budući rad te ukratko predstavio rad Udruženja, nakon čega je riječi dobrodošlice uputio i predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec.

Nakon uvodnog dijela susreta održano je predavanje na temu “EU poticaji za nabavu strojeva za drvno-prerađivačku industriju i industriju namještaja”, potom je predstavljena strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja 2016.-2020. godine, odnosno potencijali za suradnju i investicije u drvno-prerađivačku industriju.

Drugi dio poslovnog susreta održan je u poslijepodnevnim satima u Virovitici, u prostorijama Panonskog drvnog centra kompetencija.

zatvori