Četvrtak, 18. travnja 2024.

Pogledajte zanimljive omote albuma i uživajte u ‘bilježnicama od sljezovih kolačića’

Koprivnička će publika ovog četvrtka moći razgledati uistinu zanimljivu izložbu. Riječ je o naslovnicama albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije pod nazivom ‘Under Cover’, a u Kulturno-kreativni centar Pixel donosi ju zagrebački kustoski kolektiv EMGE.

Izložba predstavlja specifični aspekt nezavisne suvremene glazbene scene – vizualni identitet nosača zvuka nezavisnih glazbenika. Među njima su Pridjevi, Baden Baden, She Loves Pablo, Miki Solus i drugi, a pridružuju im se i umjetnici srpskog indie izričaja – Artan Lili, Stray Dogg, Vvhile i Repetitor te makedonski Bernays Propaganda i XAXAXA (HAHAHA). Bit će tu i koprivničkih imena poput Lolite i Letarga.

Ova je zanimljiva izložba svoju premijeru imala ranije ove godine u zagrebačkoj galeriji Pikto, a u koprivničkom Pixelu moći ćete ju razgledati do 19. siječnja iduće godine. Otvorenje je na rasporedu u četvrtak od 20 sati.

Under Cover nastoji pojasniti ulogu samih vizuala koji variraju u tematikama, pristupima i tehnikama. Kultura Interneta promijenila je percepciju medijskih sadržaja pa tako i omota, koji su dostupni u svakom trenutku, a da ne iziskuju značajnije produkcijske napore. Upravo zbog toga se mnogi hrvatski i regionalni bendovi odlučuju za “uradi sam” omote koji daju mnogo intimniji uvid ne samo u vizual, nego i glazbeni aspekt nosača.

Među sudionicima izložbe našao se i The Marshmallow Notebooks, nosač zvuka krapinskog prakantautora Matije Habijanca koji je već nastupao u Pixelu. The Marshmallow Notebooks proglašen je jednim od najboljih domaćih albuma 2013. od strane većine regionalnih medija, a redakcija portala Ziher.hr nedavno ga je uvrstila među 25 najboljih domaćih albuma snimljenih u zadnjih 25 godina.

Matijin novi album izlazi iduće godine, na dvadeseti rođendan prve Marshmallow kazete “objavljene” davne 1997. U tih dvadeset godina “objavio” je deset sobnih albuma, jedan studijski album, jedan tribute album, dva live albuma, četiri kompilacije i jedan EP.
U Koprivnicu se vraća s mladim Vladom na dobošu i čineli, kako bi promovirao sjevernoameričko vinilno reizdanje The Marshmallow Notebooks albuma te predstavio neke od pjesama s nadolazećeg Destruction LP-a.

Kolektiv EMGE čine Tena Bakšaj, Irena Curić, Luka Čubrić, Mateja Fabijanić, Ivana Kurjaković, Marija Papa, Maja Pavlinić, Fanny Popara i Petra Rukelj. Članovi kolektiva prisustvovat će otvorenju izložbe u četvrtak u 20 sati, a nakon otvorenja na redu je koncert The Marshmallow Notebooksa. Ulaz je slobodan.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori