Četvrtak, 18. travnja 2024.

HŽ: Ispitivanja su još u tijeku, ali sigurnost prometa nije ugrožena

Problematična signalizacija na željezničko-cestovnim prijelazima – rampe koje se ne spuštaju dok vlakovi prolaze – i dalje je vruća tema u koprivničkoj javnosti.

Nedavno smo prenijeli video-prilog koji je objavio Sindikat prometnika vlakova Hrvatske u kojemu se iznosi kako nadležni djelatnici nisu pravilno postupili nakon što je primijećen kvar te da signalizacija ne radi pravilno zbog indukcije napona u kablovima koji tako ne mogu prenositi signal do detektora prolaska vlaka.

Nakon toga, uputili smo još jedan upit HŽ infrastrukturi. Jučer nam je stigao i odgovor u kojemu HŽ infrastruktura još jednom podsjeća da je u tijeku ispitivanje uređaja na nekoliko željezničko-cestovnih prijelaza na području Koprivnice. U povjerenstvu su, kao što je naveo i Sindikat, predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, HŽ infrastrukture i proizvođača opreme – tvrtke Altpro.

“Dok god traju ispitivanja te dok se ne utvrde sve činjenice i povjerenstvo ne donese konačno mišljenje, smatramo neprofesionalnim iznošenje neutemeljenih i nepotpunih informacija jer to može dovesti u zabludu javnost i naštetiti radu Povjerenstva koje je dužno donijeti stručan i nepristran zaključak”, ističu iz HŽ infrastrukture.

Dodaju i kako su dotični željezničko-cestovni prijelazi na kojima se provode ispitivanja još uvijek izvan funkcije i na njima se promet odvija u skladu s važećim propisima za takve slučajeve te napominju kako sigurnost sudionika u prometu nije ugrožena.

Podsjetimo, to znači da strojovođe vlakova na osnovi pismenog naloga zaustavljaju vlak ispred prijelaza, daju zvučni signal i potom laganom vožnjom prolaze preko prijelaza.

Kada će problemi biti otklonjeni, nismo uspjeli doznati.

zatvori