Utorak, 23. travnja 2024.

Hoće li županija dobiti proračun ili Vladinog povjerenika?

Članovi Županijske skupštine pozvani su sutra na posljednju ovogodišnju sjednicu. Na dnevnom redu je i donošenje proračuna za iduću godinu.

Predlagatelj temeljnog financijskog dokumenta, župan Darko Koren kaže da nakon razdoblja kapitalnog investiranja iduće godine planiraju županijske financije svesti u realne okvire i provesti tek manje projekte.

– Unazad godinu dana proračun se definira kroz drugačiji oblik. U njega ulaze i proračuni svih naši ustanova pa i bolnice nad kojom smo ove godine ponovo preuzeli osnivačka prava. Stoga je ukupni proračun blizu 400 milijuna kuna. No, sam županijski proračun je oko 142, 143 milijuna i obuhvaća sve funkcije koje smo dosad financirali.

Predsjednik županijskog HSS-a Mladen Mađer nije zadovoljan predloženim proračunom.

Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.
Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.

– Mislim da taj proračun nije dobar i razvojan za Koprivničko-križevačku županiju. No, proračun prošao ili ne, u svibnju su izbori, novo županijsko čelništvo će sigurno donositi rebalans i kreirati proračun prema svojim planovima.

A hoće li HSS-ovi predstavnici podržati Korenov prijedlog proračuna, nemoguće je ovog trenutka reći. Naime, predsjedništvo županijskog HSS-a održalo je jučer telefonsku sjednicu na kojoj je 11 članova bilo protiv prijedloga proračuna, 5 za i jedan suzdržan.

HSS-ovi vijećnici dobili su punu slobodu djelovanja, kaže Mađer:

– Predsjedništvo jest izrazilo svoje mišljenje većinom glasova, no našim članovima u Županijskoj skupštini, s obzriom da se radi o posljednjoj godini aktualnog saziva, dana je mogućnost da se izjasne po vlastitom mišljenju, po vlastitoj savjesti.

Protiv prijedloga županijskog proračuna sutra će sigurno biti predstavnici Nezavisne liste Željka Lackovića.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

– Previše je sredstava usmjereno prema financiranju plaća i drugih rashoda, ne samo zaposlenih u Županiji, već i svih ustanova. Sve je to dobro prikriveno kroz raznorazne projekte, no mi ćemo to u detalje – kako ja to volim razložiti u svojim saborskim istupima kroz činjenice i konkretne podatke, tako ćemo i pred Županijskom skupštinom ukazati svima onima koji nemaju dovoljno vremena i ambicija proučiti materijale, što zapravo taj proračun donosi. A ne donosi ništa novoga i ništa pozitivnoga u odnosu na ono što smo imali do sada i neće dobiti potporu nas, nezavisnih članova Županijske skupštine.

Župan Koren svjestan je da postoje inicijative za rušenje proračuna, a time i njega samoga. No, političkim igrama usprkos, uvjeren je da će proračun ipak biti donesen:

– Postoje određene ideje da se proračun ruši. No, uvjeren sam da će prevladati razum i da će postojati kvalificirana većina koja će donijeti proračun. Nije to pitanje samo Korena već funkcioniranja cijelog sustava. Mnogi ljudi ovise o tome.

Hoće li prijedlog proračuna podržati u oporbenom klubu predvođenom SDP-om, odlučit će tek večeras, rekao nam je predsjednik Kluba Marinko Bagarić. U slučaju da Županijska skupština neće biti u stanju donijeti proračun za iduću godinu, Vlada će Koprivničko-križevačkoj županiji imenovati povjerenika koji do formiranja nove vlasti ima ovlasti financirati tek puko održavanje sustava.

zatvori