Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Učenici svojim radovima pokazali da shvaćaju problem korupcije u našem društvu

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije jučer je na jedinstven način obilježilo Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Naime, organiziralo je svečanost na kojoj su podijeljene nagrade učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na natječaju “Moja Županija bez korupcije”.

Predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, ujedno i potpredsjednica Antikorupcijskog povjerenstva, podsjetila je tim povodom da korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije prilika je da se senzibilizira cjelokupna javnost o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja, naglasila je te izrazila zadovoljstvo što su mladi ozbiljno shvatili temu natječaja, a time i problem korupcije u našem društvu, što je bila i poruka svečanosti.

Podsjetimo, cilj Antikorupcijskog povjerenstva je podizanje svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju pa je njegova potpredsjednica pozvala cijelu društvenu zajednicu da se aktivno uključi i da svatko ponaosob dade svoj doprinos u sprečavanju korupcije, što je u zajedničkom interesu kako bismo imali bolje i kvalitetnije društvo.

Predsjednica Rupčić zahvalila je svima koji su sudjelovali na natječaju i čestitala nagrađenima te im uručila zahvalnice, a zamjenik župana Ivan Pal uručio je novčane nagrade u iznosu tisuću kuna, koje su osigurane u županijskom proračunu. Svima nagrađenima uručene su i prigodne društvene igre “Čovječe, ne korumpiraj se”.

U ime suorganizatora nazočne je pozdravila ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Dijana Sabolović Krajina te zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić.

U prvoj skupini učenika osnovne škole od prvog do četvrtog razreda nagrade su dobili:

Maša Hadelan, učenica 3.c razreda OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, za likovni rad “Ocjenu treba zaslužiti!”, mentorica Senka Pintarić.
Teo Hanžeković, učenik 3.c razreda, OŠ “Braće Radić”, Koprivnica, za literarni rad “Moj kraj”, mentorica Vesnica Mlinarić
Tara Grubačević, učenica 2. razreda, OŠ “Andrije Palmovića” Rasinja, PŠ Veliki Poganac, za najkreativniji rad “Šaptanje nije pomaganje”, mentorica Marina Levak

U drugoj skupini učenika osnovne škole od petog do osmog razreda:

Antonia Pleić i Gloria Trubelja, učenice 7.c razreda, OŠ “Đuro Ester”, Koprivnica, za likovni ili video rad “Posljedica korupcije”, mentor Darko Markić
Maja Hudjek, učenica 6.a razreda, OŠ Molve, za literarni rad “Okolu mene”, mentorica Marija Halaček
Danijela Gabrić, Vanesa Lovriček i Gabriela Jančec, učenice 8.b razreda, OŠ “Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, za najkreativniji rad “Borba protiv korupcije”, mentorica: Božica Ruk.

U trećoj skupini učenika srednje škole:

Lovro Matosović, učenik 4. razreda, Strukovna škola Đurđevac, za likovni ili video rad “Prekinuti začarani krug”, bez mentora
Matej Vugrinec, učenik 4. razreda, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica, za literarni rad “Zajedno protiv korupcije”, bez mentora
Klara Sabolić, učenica 4.b razreda, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica, za najkreativniji rad “Mito je ‘srce’ korupcije”, mentorica Marina Njerš.

zatvori