Četvrtak, 28. ožujka 2024.

CROMETEO PROGNOZA Imamo li šanse za bijeli Božić?

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Možda su neki zaboravili, ali lanjski je prosinac u Hrvatskoj u klimatologiji ostao upamćen po rijetko viđenoj suši. Gotovo nijedan dio zemlje nije dobio bilo kakve oborine, što je izrazito atipično za prvi mjesec klimatološke zime. Čini se da je i ovogodišnji prosinac „odlučio“ krenuti stopama svoga prethodnika pa nas ciklone, a s njima i oborine, zaobilaze u širokom luku.

A “široki luk” je zapravo postojana anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, koje već više od dva tjedna podržava stabilno vrijeme u našem dijelu Europe. Anticiklona sprječava uspostavljanje zonalnog strujanja, odnosno onoga koje nam donosi vlažni zrak s Atlantika. Ni samo Sredozemlje nema ciklona koliko je to krajem godine uobičajeno.

Identična sinoptička situacija zadržat će se i do kraja aktualnog tjedna. To znači da će nas pratiti većinom stabilno ranozimsko vrijeme uz hladna jutra ali i relativno ugodne dane.

Danas se očekuje izmjena djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja, a uz više oblaka su ponegdje moguće slabe oborine na granici kiše i snijega, vjerojatnije u Podravini i Slavoniji navečer, ali nigdje neće biti većih količina. Zbog hladnog tla postoji i mala mogućnost za poledicu. Vjetar slab južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 2 do 6°C.

Tijekom četvrtka očekujemo djelomično sunčana i oblačnija razdoblja, uglavnom u noći i ujutro uz mogućnost za slabe oborine na granici kiše i snijega. I dalje je ponegdje moguća poledica pa budite oprezniji. Vjetar slab sjeverni. Jutarnja temperatura od -3 do 2°C, a najviša dnevna od 2 do 6°C.

U petak većinom suho i djelomično sunčano. Uz više oblaka malo slabih oborina može biti u Lici, na Kordunu i u Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 1, a najviša dnevna između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva.

Dani vikenda nam donose suho i stabilno zimsko vrijeme. Ujutro je moguća magla ili niska naoblaka koja se ponegdje može i duže zadržati. Tijekom dana u većini krajeva će biti i sunca. Vjetar većinom slab. Bit će hladno uz jutarnju temperaturu od -9 do -3°C, a najvišu dnevnu između -2 i 3 Celzijeva stupnja.

Hladnije u nadolazećem tjednu?

Razvoj vremenske situacija u nadolazećem tjednu još nije siguran. Prema nekim prognostičkim modelima, postoji mogućnost da uz hladno vrijeme dođu i neke oborine tako da zasad ostaje otvorena mogućnost i za pahulje u nekim dijelovima Hrvatske.

Crometeo će u petak prvi puta objaviti ovogodišnje izglede vremena za Badnjak i Božić.

zatvori