Četvrtak, 25. travnja 2024.

AKCIJA ‘NICOTIANA’ Šest osoba uhićeno zbog šverca duhana, u džep strpali gotovo milijun kuna

Šest je osoba uhićeno u policijskoj akciji kodnog naziva ‘NICOTIANA’ koju je provela Policijska uprava koprivničko-križevačka u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u koordinaciji s USKOK-om.

Osumnjičene se tereti za počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, davanja mita, primanja mita i nedozvoljene trgovine. Jedan osumnjičenik djelatnik je granične policije (na području PU krapinsko-zagorske, odnosno Postaje granične policije Macelj), dok osumnjičenici s koprivničko-križevačkog područja nisu djelatnici policije.

Dvojica osumnjičenika rođeni su 1966. godine, jedan je 1972., jedan 1975., 1977. i 1997. godine. Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU zagrebačke, PU varaždinske te PU krapinsko-zagorske kojom prilikom su na više lokacija detektirana ilegalna skladišta trošarinske robe (19.167 kg duhanskog lista) koja je dobavljana preko više država članica Europske unije te su ju tako plasirali na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske.

Konkretnije, USKOK osnovano sumnja da su prvo- i drugookrivljeni od travnja do jučerašnje srijede, 7 prosinca, na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske. Novac za kupovinu duhana osigurali su prvo- i drugookrivljeni, a njegovu kupovinu u Bugarskoj obavio je drugookrivljeni koji je potom organizirao prijevoz duhana do Slovenije gdje su ga, po nalogu prvookrivljenika, preuzimali i skladištili četvrto-, peto- i šestookrivljeni.

Šestookrivljenik je zajedno s još jednom zasad nepoznatom osobom bio zadužen za prijevoz duhana iz Slovenije u Hrvatsku, a vozila je prvookrivljenik osigurao preko trgovačkog društva kojemu je četvrtookrivljenik osnivač. Nadalje, drugookrivljeni je s trećeokrivljenim –policijskim službenikom PGP Macelj – dogovorio da će on, za određenu novčanu nagradu, bez kontrole i zaustavljanja na graničnom prijelazu Macelj, propuštati dogovorena vozila natovarena velikim količinama duhana u listu.

Skladištenje, rezanje, pakiranje i prodaju duhana na području Hrvatske organizirao je I. okr., a duhan su prodavali II., IV. i V. okrivljeni. Na opisani način okrivljenici su iz Slovenije u Hrvatsku u najmanje osam navrata prokrijumčarili i prodali ukupno najmanje 19,16 tona duhana čime su na ime neplaćenih trošarina proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 10.541.000,00 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 862.000,00 kuna koji iznos su međusobno podijelili.

zatvori