Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Kako nam Izrael može pomoći oko navodnjavanja i gospodarenja otpadom

Koprivničko-križevačku županiju jučer su posjetili zamjenica šefice Misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj Irit Shneor i predsjednik zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar.

U županijskom sjedištu u Nemčićevoj ugostili su ih župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal sa suradnicima. Župan je gostima predstavio Koprivničko-križevačku županiju uz poseban naglasak na njen ustroj, naivnu umjetnost i razvijenu industriju – prehrambenu i drvnu, budući da je trećina Podravine i Prigorja pod šumama.

Osim toga, bilo je riječi i o sustavu navodnjavanja koji je u Izraelu jako razvijen, stoga je ta tema konzulici Shneor bila posebno zanimljiva i predložila je sastanak na kojemu bi sudjelovali izraelski stručnjaci za navodnjavanje i lokalni poljoprivrednici te dogovorili neki oblik suradnje u pripremi projekata na tom području.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Konzulica je pohvalila koprivničku Gimnaziju “Fran Galović” gdje je, uoči sastanka, učenicima održala predavanje, naglasivši kako se u njenoj domovini obrazovanju pridaje velika važnost. Župan je dodao kako je obrazovanje upravo jedan od temeljnih ciljeva Koprivničko-križevačke županije, na što je konzulica predložila razmjenu profesora i posjet centrima izvrsnosti u Izraelu.

Bilo je riječi i o gospodarenju otpadom. Konzulica Shneor prenijela je iskustva iz Izraela koji ima razvijene centre za gospodarenje otpadom, a župan ju je upoznao sa situacijom oko RCGO-a Piškornica. I tu su dogovoreni novi, pojedinačni sastanci.

Potom je viša savjetnica za međunarodne odnose Nataša Krobot Hrastić upoznala goste s prirodnim bogatstvima, gospodarstvom, znamenitostima i manifestacijama Podravine i Prigorja, a nakon sastanka u pratnji zamjenika Pala i više savjetnice za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesne Peršić Kovač gosti su posjetili Muzej grada Koprivnice.

zatvori