Srijeda, 27. ožujka 2024.

STIŽU ZIMSKI UVJETI Na ove stvari morate posebno paziti u prometu

Prve pahuljice snijega koje su jučer zalepršale diljem Podravine bile su vrlo jasna najava skorašnjih zimskih uvjeta na cestama.

Tim je povodom voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc na redovnoj konferenciji za medije podsjetila na neke savjete o zimskom prometovanju, uz iskustva iz prethodnih godina. — Najviše prometnih nesreća nam je bilo zabilježeno po vedrom vremenu, s obzirom na to da nismo imali učestale snježne padaline — napomenula je. — Sve skupa smo zabilježili sedam prometnih nesreća na kolniku koji je bio prekriven snijegom i ledom. Među tih sedam nije bilo niti jedne s ozlijeđenim osobama. Smatramo da je to vrlo pozitivna stvar i da smo, na neki način, vozačima ipak uspjeli ukazati da se kada pada snijeg ne može voziti kao ljeti, kada je cesta suha, da valja usporiti i pripaziti.

Mirela Škvorc, Dražen Laljek i Dijana Žagar na konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke. Snimio Marko Posavec.
Mirela Škvorc, Dražen Laljek i Dijana Žagar na konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke. Snimio Marko Posavec.

Obavezna zimska oprema ne podrazumijeva nužno zimske gume, odnosno, izmjenom termina, zimske pneumatike. — Ukoliko vozač nije stavio zimske gume, može imati ljetne pneumatike s najmanjom dubinom utora od 4 mm i lancima za snijeg.

Također, od ove godine pod zimskom opremom neće se računati ako vozač ima spremne lance u prtljažniku; tijekom zimskih uvjeta, oni moraju biti na kotačima. Osim toga: — Znamo u praksi da ljudi kažu da će staviti zimske gume na pogonske kotače, a ljetne koje su kupili ove godine na drugu osovinu. To nije dozvoljeno i to se ne smatra zimskom opremom. Znači na sva četiri kotača moraju biti zimske gume ili ljetne s lancima.

Po običaju, prije sudjelovanja u prometu potrebno je provjeriti tehničku ispravnost vozila s posebnim naglaskom na signalizaciju i sustav kočenja i upravljanja te očistiti snijeg i led sa svih površina – vjetrobrana, prozora, krova i svjetala. Tko to ne učini, riskira kaznu od 700 kuna.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

A što se tiče biciklista: — Za vrijeme nastupa zimskih uvjeta, dok se ceste ne očiste i dok se ne osigura prohodnost, ne savjetujemo sudjelovanje u prometu biciklima — upozorila je Škvorc. — Može se dogoditi da kotač zapne negdje u snijegu ili prokliže na ledu pa dolazi do pada vozača bicikla. Ako ima sreće, past će na desnu stranu, izvan kolnika. Međutim, češće padaju prema sredini kolnika i može se dogoditi da padne ili na vozilo ili pred vozilo koje se više ne može sigurno zaustaviti.

Voditeljica Škvorc dodala je i kako su na području grada Koprivnice biciklističke staze i nogostupi u pravilu brzo očišćeni te savjetovala biciklistima da pričekaju dok to ne bude učinjeno prije sudjelovanja u prometu. Također, obavezno moraju imati svjetla i reflektirajući prsluk, a kišobran valja izbjegavati jer smanjuje vidljivost, a time i sigurnost.

Od ostalih redovnih savjeta, podsjetimo da za vrijeme zimskih uvjeta na cestama valja povećati oprez, smanjiti brzinu, pravovremeno davati do znanja promjenu smjera ostalim sudionicima u prometu, izbjegavati naglo kočenje i nagle promjene smjera kretanja te ne preticati ralice i druga vozila koja čiste kolnik već ih pustiti da neometano odrade svoj posao.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Recimo i da je na pojedinim dionicama državnih cesta zakonom propisana zimska oprema od 15. studenog do 15. travnja, ali to se ne odnosi ni na jednu prometnicu u našoj županiji. No, krenete li državnom cestom D-2 prema Varaždinu ili autocestom prema moru, pobrinite se da imate prikladnu opremu.

Tijekom prošle sezone zimskih uvjeta na cestama, od 15. studenog 2015. do 15. ožujka ove godine, na podravsko-prigorskim je prometnicama zabilježeno ukupno 206 prometnih nesreća. Dvije su osobe poginule, a 20 ih je teže ozlijeđeno.

Najviše nesreća odnosilo se na slijetanje s kolnika (71), bočni sudar (38) i sudar vozila iz suprotnih smjerova (21), a njihovi najčešći uzroci bili su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Ilustracija / snimio Marko Posavec (arhiva)
Ilustracija / snimio Marko Posavec (arhiva)

Zimski uvjeti na cestama podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Tada je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pravna ili fizička osoba koja naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, ili teretni automobil s priključnim vozilom, može “zaraditi” kaznu u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna. Ako isti prekršaj počini odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili jedinice lokalne i regionalne samouprave, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna.

Vozač koji u vrijeme zimskih uvjeta upravlja vozilom bez zimske opreme kaznit će se sa 700 kuna.

Više savjeta i statističkih podataka možete pronaći u priopćenju Policijske uprave koprivničko-križevačke.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori