Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno Virovka Josipa Rasinec nominirana za dobrotvorku godine, podržite je svojim glasom

Virovka Josipa Rasinec nominirana za dobrotvorku godine, podržite je svojim glasom

0
Virovka Josipa Rasinec nominirana za dobrotvorku godine, podržite je svojim glasom
Ustupila Tihana Pintarić.
Zaklada Zamah, vođena idejom da žene u filantropiji zaslužuju više mjesta, od 2011. godine dodjeljuje nagradu Josipa Vancaš – dobrotvorka godine, a ove godine u konkurenciji se našla naša svestrana Virovka Josipa Rasinec.

Sigurni su, poručuju iz Zaklade Zamah, da danas u Hrvatskoj, svuda oko nas, postoje brojne žene rijetke vrijednosti poput Josipe Vancaš, ilirske mamice po kojoj je nagrada dobila ime, žene koje svojim djelima mijenjaju svijet.

Josipa je zasigurno jedna od njih. Ova izuzetno kreativna Virovka nesebično pomaže svima u svojemu okruženju. Promiče ravnopravnost spolova i ljudska prava te se aktivno zalaže za jačanje položaja žena u društvu. Sudjeluje u kampanjama protiv nasilja nad ženama.

Svojim radom, ali i donacijom vlastitih financijskih sredstava, kao i umjetničkih slika i različitih uradaka, sudjeluje u humanitarnim akcijama namijenjenima različitim skupinama: oboljelima, ženama izloženima nasilju, osobama s invaliditetom. Djeluje i aktivno radi u više različitih udruga.

Ustupila Tihana Pintarić.
Ustupila Tihana Pintarić.

Pored toga ostvaruje suradnju s mnogobrojnim institucijama i udrugama na području Koprivničko-križevačke županije. Motivira ljude u svom okruženju na volontiranje u različitim oblicima. Aktivno sudjeluje u projektu Festivala žena iz ruralnih područja te je 2013. godine osvojila lentu Prve pratilje Najseoske žene i tako je postala ambasadorica koja promiče važnost i vrijednost žene u ruralnim područjima.

Često je budna do ranih jutranjih sati, ali ne mari. Izrađuje kostime, ukrašava pisanice, šije i izrađuje i lutke, uglavnom za dječje predstave. Kada obavi sve poslove u polju i staji nastavlja s kreativnim radom. Radi što voli i uživa u uspomenama koje svakoga dana stvara.
Josipa potječe iz slikarske obitelji i kažu da je talent naslijedila od oca.

Ustupila Tihana Pintarić.
Ustupila Tihana Pintarić.

Ona svoj talent pokazuje u različitim oblicima – od slika, ručno oslikanih pisanica, lutki – do slika na platnu i nesebično ga poklanja svima u svom okruženju u kojem živi.

Imala je brojne zapažene nastupe u medijima na televiziji, na radiju i u tiskovinama gdje je uvijek zastupala žene uz naglasak na potrebu afirmacije i umrežavanja žena te međusobnog pomaganja, a posebice pomoći onima kojima je to potrebno i nesebičnog davanja svega što čovjek može pružiti.

Dobrotvorkom godine bit će proglašena ona žena koja skupi najviše internetskih glasova, stoga odvojite minutu i dajte glas našoj Josipi. Glasovati možete ovdje.

zatvori