Subota, 20. travnja 2024.

VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA Po vinskoj cesti vozit će veseli autobus, krstit će se mošt i birati Veliki meštar

Velika martinjska špelancija, županijska manifestacija koja već jedanaest godina čuva martinjske običaje našeg kraja, održat će se ove subote u Đurđevcu.

Tamo će se okupiti pedesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske i između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala kojemu će predati pečat i biškupsku kapu.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

– Naravno da su martinjski običaji i naši stari običaji pa, ako maknemo na stranu komercijalnu razinu, treba voditi računa da ih na ovaj način čuvamo. Treba podvući da je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj. Mošt se krsti po kletima, hotelima i sve po svuda, ali je ovo jedina manifestacija ovakvog tipa koja okuplja desetke martinjskih meštri – rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc.

Suorganizatori ovogodišnjeg, kako su ga nazvali, Martinja po Picokima su tamošnja gradska Turistička zajednica i Udruga vinogradara i voćara koji su sa županijskom Turističkom zajednicom pripremili bogat cjelodnevni program.

Od 10 sati će se na Trgu sv. Jurja predstaviti vinari i udruge vinara, Udruga sv. Juraj i ostali izlagači, a u 11 sati martinjski meštri, puhači, Đuroki, kuburaši i konska zaprega kreću u povorku sudionika Vinode kroz grad.

Novina ove godine je veseli martinjski autobus. – Od 14 pa do 18:30 sati će ići veseli martinjski autobus s tamburašima po đurđevačkoj vinskoj cesti gdje će se moći degustirati vina od poznatih vinara – rekao je Mihevc.

Nakon izbora Velikog meštra martinjskog ceremonijala i krštenja prinesenih mošteva program se nastavlja Martinjskim veseljem na glavnom đurđevačkom trgu, a kasnije i Martinjskom večerom u Atriju Starog grada.

Osim u programu, posjetitelji će, kažu organizatori, moći uživati i u dobroj kapljici koju će na degustaciju ponuditi eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz naše županije.

zatvori