Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Znate li koliko nas točno koštaju delinkventi i vandali?

Prostor oko Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’, središnji gradski park, posebice oko paviljona i dječjeg igrališta, Opatička ulica – ispred Konzuma i FINA-e, novouređena Ulica Đure Estera u najužem gradskom središtu… Znate li što je zajedničko ovim lokacijama u gradu Koprivnici?

Upravo na tim mjestima najčešće se bilježe posljedice vandalizma: od najjednostavnije krađe ili čupanja cvijeća preko uništavanja sadnica, trganja i seljenja klupa i betonskih žardinjera do okretanja ili izmicanja prometnih znakova.

Uglavnom je riječ o vikend-vandalizmima koje građani imaju prilike vidjeti u subotu ili nedjelju ujutro, nakon što „veseli snagatori“ poslije napornog bančenja odu svojim domovima na zasluženi odmor. Tada uglavnom nastupaju Oni. Gradski komunalni redari i gradski komunalni radnici, ponekad i policija. Treba uočiti, popisati, fotografirati, evidentirati i naravno sanirati štetu. I sve to po mogućnosti tako da velika većina građana ni ne vidi što se dogodilo. Da ih se ne uznemiruje bez potrebe. Dovoljno je da uživaju u ljepotama ovog malog krasnog grada i pune gradski proračun čiji se (dobar) dio troši na uređenje i opremanje gradskih površina, a onda i na saniranje šteta.

Da sve tako nastale štete sanira Grad potvrdio nam je komunalni redar Zdravko Brljek. Uglavnom angažiraju zaposlene u sustavu Komunalca, a ponekad je potrebna i intervencija vanjskih izvođača, kaže komunalni redar i ističe neke od brojki:

— Lani smo imali 32 oštećenja klupa. Često su predmetom nadjačavanja i kante za smeće, bilo da ih se savije ili iščupa i premjesti. I to se sanira na račun Grada, odnosno građana. Prošle godine Grad je za saniranje ovakvih šteta potrošio 17.000 kuna. Ove godine, do sada, potrošili smo oko 13.000 kuna. Najviše novca lani je utrošeno na popravak kontejnera na zelenim otocima. Kontejneri su vrlo skupi, oko 4.000 kuna, a i ove godine su već dva oštećena.

No, da nije sve tako crno kad govorimo o koprivničkoj mladeži, komunalni redar Brljek ilustrira i podsjećanjem na ovogodišnju norijadu. Tada, kaže, nije zabilježen ni jedan slučaj oštećivanja javne gradske imovine.

To nam je potvrdio i načelnik Policijske postaje Koprivnica Mišel Kiš. Svjestan je, međutim, da vikend-provodi ponekad završe iskazivanjem moći i snage nad klupama, kantama i koječemu drugomu što se nađe na putu:

— To najčešće rade mlade osobe, uglavnom pod utjecajem alkohola, najčešće u ranim jutarnjim satima kad odlaze kući. Mi smo u nekoliko navrata te počinitelje zatekli, upozorili ih i oni obično sve vrate na mjesto. Najčešće nema elemenata kaznenog djela. Uglavnom je riječ o ružnoj slici vikend-provoda nerazumne mladeži.

Načelnik Kiš kaže da sankcije primjenjuju kad dođe do okretanja prometnih znakova jer je riječ o utjecaju na sigurnost u prometu. Ove godine su tako sankcionirali četvoricu prekršitelja. I ako vam se to čini malo, i za to postoji realno obrazloženje, kaže Kiš:

— Malo slučajeva se prijavljuje policiji, a i inače smo u trendu smanjenja oštećenja tuđih stvari. Prije nekoliko godina, vjerujem da se sjećate, bile su oštećene sadnice u Basaričekovoj te zapaljena klupa i stabla u parku. Takvih ozbiljnijih slučajeva ove godine nije bilo.

Rezultat je to i djelovanja policije, kaže Kiš te ističe da policija pojačano tijekom vikenda nadzire lokacije na kojima se okuplja koprivnička mladež i na kojima se događaju nepodopštine.

— Više ophodnji obilazi te lokacije, imamo policijske službenike u civilu, često ih obilazimo i pješice, razgovaramo s njima. Uvijek ima poznatih i od ranije ili mladih koje poznajemo iz privatnog života. Iako se tamo okuplja doista puno mladih, mogu reći da vrlo malo njih radi probleme o kojima pričamo. 99% njih su vrlo dobra djeca koja se znaju ponašati.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori