Četvrtak, 28. ožujka 2024.

‘Status Podravke mora se redefinirati i ona se ne smije prodavati’

Susret župana i njegovih zamjenika s lokalnim novinarima u županijskom sjedištu u Nemčićevoj bio je prilika za pitanje o mogućoj promjeni vlasničke strukture Podravke.

Da se daleko od očiju javnosti preslaguju odnosi snaga, više je od javne tajne. Većina odgovornih o tome javno ne želi govoriti; vjerojatno se čeka “novi poredak”. A konce ionako vuku oni koji drže najmoćnije sredstvo današnjice – novac ili kapital.

No, takvi krupni potezi ipak se ne mogu potezati bez blagoslova politike. Stoga sam zamjenika župana odgovornog za podravsko-prigorsko gospodarstvo, ujedno i predsjednika županijskog HDZ-a Darka Sobotu pitala kakav je stav HDZ-a i Vlade oko moguće izmjene vlasničke strukture u koprivničkoj kompaniji. Evo što je odgovorio:

— Ja mogu reći svoj stav i stav Županijskog odbora HDZ-a. No, vi ste pitali za stav stranke na nacionalnom nivou, a to ćete imati prilike pitati za tri do četiri tjedna. Gost HDZ-a naše županije tada će biti premijer, ujedno i predsjednik naše stranke Andrej Plenković. Imat ćete ga prilike to direktno pitati.

Neće li to tada biti kasno?

— Vjerujem da neće… Zapravo sam siguran — uzvratio je Sobota i ponovio da stav županijskog HDZ-a, kada je Podravka u pitanju, nije promijenjen: — Podravku ne treba prodavati i stanje treba ostati kakvo jest. To što neki iz Podravke odašilju spinove i stavljaju se na branik obrane Podravke i interesa grada Koprivnice i naše županije, neka građani sami procijene. No, prisjetite se kakvi su im stavovi bili do nedavno. Mi u HDZ-u nismo promijenili stav.

Slažu li se, međutim, s lokalnim HDZ-om i HDZ-ovi ministri u Vladi? Čini se, naime, da dvoje odgovornih ministara ima sasvim oprečna mišljenja o Podravki i državnom udjelu u toj kompaniji. No, Sobota i o tome ima svoj stav:

— Moram reći da se s ministrima u Vladi ne čujem svakodnevno i da mi ne iznose svoje stavove. Nismo na linku svaki dan. Ali viđamo se i razgovaramo i o drugim temama.

Darko Sobota i Darko Koren. Snimio Marko Posavec (arhiva).
Darko Sobota i Darko Koren. Snimio Marko Posavec (arhiva).

A da je od političkog puno važniji stav lokalne zajednice, smatra župan Darko Koren, zahvalan zamjeniku što u javnosti nije iznio što sve poduzima Županija jer je nositelj tih aktivnosti, kako je rekao, upravo sam Koren. Posebno ih brinu medijske objave: s jedne strane o promjeni vlasničke strukture, a s druge o izvrsnim poslovnim rezultatima.

Stoga u Nemčićevoj budno prate što se događa s iznimno bitnom kompanijom u Podravini i Prigorju i, kako bi zaštitili interese zaposlenika i žitelja, već su povukli neke od poteza, kaže Koren:

— To je prestrašno, a pozadina je sasvim drugačija. A mi ju znamo i zabrinuti smo za nju. Zato tražimo kod ministra Marića, dakle novog resornog ministra koji upravlja državnom imovinom i udjelima u trgovačkim društvima, hitan sastanak i razgovor na tu temu te traženje rješenja koje je drugačije od sadašnjega. Toliko mogu reći za sada.

Župana Korena na ovakvu reakciju je ponukao i trenutni status Podravke s kojim se nikako ne može pomiriti:

— Smatram da je nenormalno da je ona skinuta s popisa trgovačkih društava od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i to na nekakvoj telefonskoj sjednici vlade. Tražimo da se taj status Podravke redefinira i da se Podravka, kao kompanija od šireg društvenog značaja od gospodarsko-profitnog, vodi apsolutno na drugačiji način.

I tako se povijest ponavlja, točnije nakon svakog izbornog ciklusa u prvi plan izbiju rasprave o tome tko će u ime države upravljati Podravkom. A dodamo li tome i navodne aktivnosti fondova, koji upravo preko Podravkinih dionica žele zaštititi svoj kapital i ulaganja… Ili će “letjeti perje” ili ćemo u skladu s podravskim mentalitetom naprosto prihvatiti situaciju i pomiriti se da baš i nemamo neku moć i utjecaj. Osobito nakon posljednjih izbora.

zatvori