Subota, 20. travnja 2024.

NOVI SNIJEG? Sprema nam se još jedna zanimljiva promjena vremena

Nakon što smo danas uživali i u malo sunca, petak nam donosi nove oblake i novu promjenu vremena. Potaknuta frontom oslabljene ciklone koja se nalazi sjevernije, nova će se plitka ciklona zavrtjeti nad Genovskim zaljevom te krenuti prema Jadranu, gdje će se produbiti i razdvojiti: jedan centar krenut će prema jugu, a drugi sjevernije prema Mađarskoj. Taj bi nam poremećaj mogao donijeti zanimljive vremenske prilike.

Petak će tako biti oblačan, a kiša može početi već prijepodne ili sredinom dana. Najviše oborina očekujemo u poslijepodnevnim satima i one će sve biti u obliku kiše. Mjestimice su moguće i solidne količine, sveukupno do odlaska ciklone i više od 30 ili 40 litara po kvadratnom metru. Također, bit će i jako vjetrovito. U početku će, tijekom dana, puhati slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, ali negdje u kasnim poslijepodnevnim ili ranim večernjim satima okrenut će na jak sjeverac koji će se osobito raspuhati u noći na subotu i u prvom dijelu subote. Temperatura možda dosegne i 9 ili 10 stupnjeva, ali će prema subotnjem jutru znatno pasti.

Vrstu oborina bit će posebno zanimljivo pratiti. Velika većina njih past će u obliku kiše, ali u noći na subotu i u subotu ujutro, s padom temperature, kiša će postupno prijeći prvo u susnježicu, a potom i snijeg. Teško je predvidjeti koliko će točno snijega biti, kada će početi i koliko će se uspjeti othrvati kiši jer će temperature biti u graničnom rasponu s vjetrom koji dodatno komplicira situaciju, ali razumno je pretpostaviti da ćemo u noći na subotu ili u subotu ujutro vidjeti snijeg. Na Bilogori temperatura možda bude dovoljno niska da malo i zabijeli, dok u samom gradu i ostalim nizinama to ipak nije za očekivati. No, tko zna; bit će vrlo granično.

Tijekom subote oborine će se udaljiti na istok, a poslijepodne je moguće i razvedravanje. No, ostat će hladno: bit će dobro ako dođemo do 5 ili 6 stupnjeva. Bilo kakav eventualni snježni pokrivač neće dugo potrajati. Sve to uz jak sjeverac koji će ipak prema kraju dana malo oslabjeti.

Nedjelja bi trebala biti sunčanija, ali ostat će hladna; zapravo bismo u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro mogli imati prvi ozbiljan minus ove sezone.

Vrlo hladno vrijeme nastavit će se i tijekom sljedećeg tjedna. Bit će nešto sunca, pod uvjetom da izbjegnemo dugotrajnu maglu i nisku naoblaku, ali to sunce neće donijeti baš neku toplinu. Čini se da će studeni pokazati lice koje mu odgovara imenu.

zatvori