Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Učenici gasili vatru, pružali prvu pomoć i učili kako se ponašati u prometu

Učenici Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje jučer su naučili mnogo korisnih stvari o prometu, vatrogastvu i prvoj pomoći u sklopu preventivne akcije ‘Program prometne kulture za najmlađe’.

Županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan i dobrovoljni vatrogasci iz Rasinje prikazali su im kako se gasi požar otvorenog prostora – vodom i raspršenim mlazovima, a predstavili su i lepezu za zaštitu okoliša čija je namjena sprečavanje širenja vatre na okolni prostor. Osim toga, pokazali su i kako se požar gasi ručnim vatrogasnim aparatom, a u tome su se okušali i sami učenici.

Uz vatrogasnu obuku, učenicima je održano i multimedijsko predavanje o prometnim pravilima i poželjnom ponašanju u prometu, nakon čega su uz asistenciju instruktora i prometne policije na poligonu odradili samostalnu vožnju malim automobilima.

Članovi Gradskog društva Crvenog križa održali su im radionicu o osnovama prve pomoći, a po završetku obuke župan Darko Koren svim je učenicima uručio Jumicar vozačke dozvole.

Program Jumicar već se godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja kao i u Republici Hrvatskoj, a od ove godine edukacija se po prvi puta provodi na području Koprivničko-križevačke županije.

Ovu su radionicu za najmlađe organizirali Jumicar Hrvatska, Policijska uprava koprivničko-križevačka, Osnovna škola Andrije Palmovića, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Hrvatski autoklub i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz podršku Hrvatske vatrogasne zajednice, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog Crvenog križa. Ispred Županije radionici su prisustvovali župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal.

zatvori