Srijeda, 17. travnja 2024.

Polaznici Ratne škole ‘Ban Josip Jelačić’ posjetili Koprivnicu

Polaznici XIX. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u sklopu svog studijskog putovanja sjeverozapadnom Hrvatskom danas su posjetili Koprivnicu. U zgradi Gradske uprave ugostili su ih zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić na samom početku je ukratko predstavio Koprivnicu i gradske projekte:

— Hvala vam što ste nam ukazali tu čast i došli u Koprivnicu. Veseli nas da bez obzira na to što smo mali, iza sebe imamo značajne rezultate. Koprivnica je 18. grad po veličini, ali kad pričamo o snazi gospodarstva mi smo u top deset gradova Republike Hrvatske. Upravo to što smo mali, kao što je Hrvatska vojska bila u ratu, omogućavalo nam je da budemo fleksibilni i da neke stvari provodimo brže — rekao je Jakšić.

Koprivnicu je posjetilo 15 polaznika ratne škole i to visokih časnika iz Ministarstva obrane RH, Oružanih snaga RH, zatim visoki časnici iz Republike Makedonije te Republike Bosne i Hercegovine, kao i djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH te predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova RH. Polaznici škole stigli su u pratnji brigadira Krešimira Trstenjaka, načelnika Ratne škole ujedno i voditelja studijskog putovanja, brigadira Željka Akrapa, nastavnika Katedre strategije i narednice Slavice Borevković, dočasnice u Ratnoj školi.

— Cilj i svrha posjeta je da polaznici Ratne škole steknu ne samo spoznaje o vojnim nego i civilnim situacijama i izazovima kako bi po završetku bili sposobni za najvišu razinu donošenja strateških odluka, a upravu tu je sinergija civilnog i vojnog izuzetno bitna — rekao je brigadir Krešimir Trstenjak, načelnik Ratne škole.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka s područja obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

zatvori