Petak, 26. travnja 2024.

NE MIJEŠAJTE VINO I VOLAN Pred nama je Martinje, a policija će ga dočekati spremna

Pred nama je Martinje – središnji godišnji događaj svih ljubitelja dobre kapljice. Dan je to kada se nezreli mošt ‘krsti’ i stječe gospodski status mladoga vina, ali i dan kada mnogi kušači vina usprkos promilima sjedaju za volan i zadaju glavobolju policiji, a da i ne spominjemo da ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost svih drugih sudionika u prometu.

Stoga će policija već tradicionalno u vrijeme martinjskog vikenda, točnije od petka 11. do ranih jutarnjih sati ponedjeljka 14. studenoga, pojačano nadzirati alkoholiziranost vozača s posebnim naglaskom na mlade vozače. Već i male količine alkohola u organizmu, upozoravaju iz policije, povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti dok istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača, uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Što se tiče statistike, vozači pod utjecajem alkohola u prvih su deset mjeseci ove godine uzrokovali svaku treću prometnu nesreću: njih 144 od ukupno 512, među kojima i jednu sa smrtno stradalom osobom. — Nadzor alkoholiziranosti vozača stvarno je jedan od prioriteta Prometne policije. Tako smo u deset mjeseci ove godine sankcionirali 1.928, odnosno gotovo dvije tisuće vozača koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola. Mislim da je to stvarno jedna velika brojka, ali i dokaz da je taj problem još uvijek prisutan na našim prometnicama — upozorila je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Mirela Škvorc, Dražen Laljek i Dijana Žagar na konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke. Snimio Marko Posavec.
Mirela Škvorc, Dražen Laljek i Dijana Žagar na konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke. Snimio Marko Posavec.

Kako bi vozači izbjegli policijske sankcije i, što je još važnije, kako ne bi ugrožavali sami sebe i druge sudionike u prometu, policija savjetuje osobama koje konzumiraju alkohol da ne sjedaju za upravljač već da koriste usluge taksi službe ili javnog prijevoza. Kako će se većina proslava Martinja održavati u “goricama” odnosno vinogradima, preporučuje se vozačima da tamo i prespavaju ako je to moguće, ili da vožnju kući prepuste osobama koje nisu pile alkohol, a posjeduju valjanu vozačku dozvolu.

Dodajmo i kako će policijski službenici prilikom pojačanog nadzora posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima za koje vrijedi apsolutna zabrana alkohola za volanom, odnosno 0,00 promila.

Prilikom pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača sankcionirat će se, dakako, i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Spomenimo na kraju i kako su tijekom prvih deset ovogodišnjih mjeseci policijski službenici utvrdili ukupno 12.162 prometna prekršaja. Zbog alkohola sankcionirano je 69 mladih vozača i 636 vozača bicikala.

Lani je pojačani nadzor povodom Martinja trajao od 6. do 16. studenoga, a u to je vrijeme zabilježena 21 prometna nesreća. Od tog broja, osam nesreća prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola. Policijski su službenici kontrolirali 994 vozača te utvrdili 491 prometni prekršaj, od kojih se 98 odnosilo na alkohol, pri čemu je 31 vozač imao više od 1,50 promila alkohola u krvi.

zatvori