Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mališani posjetili Komunalac i naučili zašto je važno odvajati otpad i proizvoditi kompost

Učenici od 1. do 4. razreda novigradske Osnovne škole ‘Prof. Blaž Mađer’ u srijedu su posjetili Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, točnije Reciklažno dvorište i Kompostište.

Voditelj čistoće i gospodarenja otpadom Saša Grubačević objasnio im je i prikazao cijeli postupak razvrstavanja korisnog otpada u Reciklažnom dvorištu. Mališani su tako na licu mjesta mogli vidjeti kako se odvaja otpad, a uvjerili su se i zašto je potrebno odvajati otpad u vlastitoj kući jer sav otpad nije smeće i može biti itekako koristan. Upoznali su se i s procesom recikliranja korisnog otpada od početka do kraja i kolika je važnost pojedinca u odgovornom odlaganju otpada u posebne spremnike na zelenim otocima u našem gradu i okolici.

Nakon reciklažnog dvorišta učenici su u pratnji tehnologinje Mirice Hlevnjak posjetili i Kompostište u Herešinu. Tamo su naučili kako se proizvodi kompost i gradi kompostna hrpa: objašnjen im je proces kojim se od biorazgradivog otpada dobiva višestruko koristan kompost u obliku prirodnog gnojiva za biljke koji se može koristiti u povrtlarstvu, voćarstvu i cvjećarstvu. Pokazani su im i strojevi koji olakšaju proces proizvodnje: stroj za okretanje i prosijavanje komposta i veliko sito za kompost. Također, kompost je važan i kao zamjena za umjetna gnojiva čija dugotrajna upotreba onečišćuje i osiromašuje tlo.

Posjet novigradskih mališana dio je uobičajene prakse Komunalca koji kontinuirano provodi educiranje građanstva bez obzira na dob, u svrhu podizanja ekološke svijesti i učenja najmlađih odgovornom ponašanju prema okolišu.

zatvori