Petak, 29. ožujka 2024.

Mađer i HSS traže povećanje rudne rente

Klub HSS-a predložit će Vladi promjene Uredbe o naplati rudne rente. Najavio je to za saborskom govornicom HSS-ov zastupnik i načelnik novigradske općine Mladen Mađer.

Zatražio je jasnije i transparentnije poslovanje INA-e i povećanje rudne rente od čega bi najviše koristi imale jedinice lokalne i regionalne samouprave. Mađer je pozvao na potporu, čime bi se iskazao lokalpatriotizam donositelja odluka.

Zastupnik Mađer je podsjetio da je rudna renta u drugim državama daleko viša. U Njemačkoj iznosi 18%, a u Austriji 15-22%. Stoga je zatražio da se i u Hrvatskoj rudna renta poveća i to na 12%. Pri tom bi se povećao i prihod jedinicama lokalne samouprave kojima će nova porezna reforma smanjiti dio sredstava. “Ovo bi bio dobar način za vraćanje dijela sredstava u lokalne proračune”, ocijenio je HSS-ov zastupnik Mladen Mađer.

Dodao je i da je rudna renta tijekom godina rasla, ali se iznos koje općine i gradovi dobivaju smanjivao jer dio dobiti od rudne rente ide državi i županijma. Mađer predlaže da od 12%, koliko predlaže da iznosi rudna renta, županijama i gradovima odnosno općinama pripadne po 5%, a državi 2%.

Mađer je podsjetio i na problem netransparentnog eksploatiranja ugljikovodika. Pojasnio je da općine i gradovi u posljednjih nekoliko godina dobivaju samo određene iznose na svoje račune bez izvještaja o količini koja je eksploatirana na tom području. Svoje izlaganje zastupnik Mađer je završio pozivom svim saborskim zastupnicima s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije za zajedničkim djelovanjem u rješavanju ovog problema.

A upravo podravske općine upozoravaju da zbog smanjenja iznosa rudne rente imaju velikih financijskih problema.

zatvori