Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnički gimnazijalci na jedan dan postali europarlamentarci

Koprivnički gimnazijalci sudjelovali su krajem prošlog tjedna, 10. studenog u programu EUROSCOLA u Strasborgu.

Projekt se provodi u organizaciji Europskog parlamenta i omogućava učenicima zemalja članica Europske unije da na jedan dan postanu europarlamentarci, a naših je 24 gimnazijalca, polaznika sociološke grupe pravo na sudjelovanje osiguralo pobjedivši na natječaju.

Ustupila Gimnazija Fran Galović.
Ustupila Gimnazija Fran Galović.

Iz svake zemlje članice EU sudjelovala je jedna grupa učenika sa svojim profesorima, ukupno nešto malo više od 500 sudionika.

Nakon višemjesečnih priprema učenici su na simuliranoj plenarnoj sjednici pokazali veliko znanje i zainteresiranost, istaknuli su se u raspravama i zaključcima te u postavljanju vrlo konkretnih pitanja, poručili su iz koprivničke Gimnazije.

Ustupila Gimnazija Fran Galović.
Ustupila Gimnazija Fran Galović.

Učenik Lovro Grgić zauzeo je jednu od pozicija u glavnom tajništvu, a učenik Fran Tadić preuzeo je ulogu jednog od glasnogovornika klubova zastupnika.

Učenica Petra Belec zahvaljujući znanju kojeg je pokazala u rješavanju testa izborila je pravo sudjelovanja u kvizu opće kuture – Eurogame te je kao dio pobjedničkog tima u kvizu osvojila zlatnu medalju.

Osim što su učenici dobili priliku doživjeti rad parlamentarnih zastupnika iz prve ruke, bila je ovo prigoda za korištenje stranog jezika, razmjenu iskustava s kolegama iz drugih država, druženje te razgled Strasbourga, Ulma i Munchena, a učenike su za sudjelovanje u programu pripremale i u Strasbourg vodile profesorice Katarina Horvat i Martina Grgac.

Ustupila Gimnazija Fran Galović.
Ustupila Gimnazija Fran Galović.
zatvori