Subota, 20. travnja 2024.

Knjižnica otvorila svoja vrata i ponovno privukla veliki broj korisnika

U okviru programa obilježavanja Dana grada Koprivnice te uoči Dana hrvatskih knjižnica koji se svake godine obilježava 11. studenog, u subotu, održan je po petnaesti put Dan otvorenih vrata Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica koji je i ovaj put izazvao vrlo veliki interes građana Koprivnice, ali i okolice.

Cilj je bio upoznati građane, prije svega one koji još nisu članovi knjižnice, s knjižničnim
uslugama, zbirkama i prostorom, a također i s nekim novostima koje se u Knjižnici odnedavno nude korisnicima.

Tako su se u akcije Dana otvorenih vrata ovom prilikom uključili partneri i dugogodišnji suradnici Knjižnice iz Goethe instituta Hrvatska. S ciljem promoviranja nove multimedijalne zbirke na njemačkom jeziku pod nazivom “Goethe” u koprivničkoj Knjižnici, pripremljena je posebna nagradna igra “Kolo sreće” u kojoj je sudjelovalo više od stotinu građana Koprivnice, djece i odraslih. Nakon što su prema dobivenim nagradnim zadacima prošetali knjižnicom i uz pomoć knjižničara odgovorili na izvučene pitalice, sudionici su stekli pravo zavrtiti “Kolo sreće” te su svi osvojili lijepe nagrade koje je osigurao Goethe Institut Hrvatska.

U Odjelu za odrasle predstavljen je novouređeni Kutak za mlade, kojeg su pomogli opremiti i građani svojim prilozima, tj. kupnjom otpisanih knjiga tijekom prošlogodišnjeg Dana otvorenih vrata. U ugodnom ambijentu Kutka za mlade opremljenim udobnim dvosjedom ovom prigodom mogla se slušati glazba Boba Dylana, najnovijeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Povodom Dana otvorenih vrata održan je još jedan novi, zanimljivi program pod nazivom “Idemo u novu knjižnicu!” koji se sastojao od šetnje do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade “s one strane parka”, kod župne crkve sv. Nikole i to pod stručnim vodstvom povjesničara i sveučilišnog profesora Hrvoja Petrića, povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara, arhitekta Antonia Grgića i ravnateljice knjižnice Dijane Sabolović-Krajina.

Tako je skupina od desetak zainteresiranih građana imala priliku kroz šetnju parkom porazgovarati o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti grada Koprivnice te na “licu mjesta” – na potencijalnom gradilištu buduće nove knjižnice na uglu Školske ulice i ulice Đure Estera – otvoriti teme o tome zašto buduća, nova zgrada knjižnice baš na toj lokaciji, kakva je veza ovog prostora s novim muzejom, muzejskim trgom te razvojem našeg grada.

Na štandovima ispred knjižnice prodajom otpisanih knjiga i dječjih kreativnih uradaka, nastalih u knjižničnim radionicama, te dobrovoljnim prilozima građana prikupljala su se sredstva namijenjena nabavi Play Stationa za Dječji odjel Knjižnice. Građani su kupili stotinjak knjiga i slikovnica te je na taj način zajedno s prikupljeno je ukupno 611 kuna.

Kao i prošlih godina, najhrabriji korisnici imali su priliku sudjelovati u posebnoj nagradnoj igri u Odjelu za odrasle, u kojoj su tražili zadane knjižne naslove, a ovaj put to su bili naslovi iz nove Zbirke “Goethe” te naslovi za mlade smješteni u njihovom novom Kutku. Sudjelovalo je 18 posjetitelja, a pobjednica je Lana Strugar čije je prolazno vrijeme potrebno za nalaženje zadane knjiga iznosilo svega 9 sekundi i 16 stotinki! Nagrada za pobjednicu bila je vrijedna knjiga.

U akciji “Učlanjujemo Vas besplatno u Knjižnicu” za stanovnike Koprivnice i okolice tijekom Dana otvorenih vrata učlanjeno je ukupno 222 osobe, od toga 80 djece i 142 odraslih. Po prvi put se u Knjižnicu učlanilo 52 korisnika, dok je članarinu obnovilo njih 170.

Također, 71 “zaboravljivi” korisnik vratio je ukupno 165 posuđenih knjiga bez plaćanja zakasnine. Dobro je znati da se zakašnjele knjige mogu vratiti besplatno, tj. uz oproštenu zakasninu još i sljedeće subote – zadnje u Mjesecu hrvatske knjige – 12. studenog.

zatvori