Petak, 19. travnja 2024.

RIBAFISH Što vam treba za prve litre vlastitog piva i zašto je Koprivnica za to bolja od Zagreba

U posljednje vrijeme primijetio sam kako me na portalu uvijek ‘zakače’ članci koji imaju veze s hranom ili pivom. Počinjem sumnjati da je to ‘slučajno’ i misliti da mi uredništvo namjerno dodjeljuje takve radne zadatke.

No dobro, tko bi normalan to uredništvu zamjerio, posebice kada vam je radni zadatak odraditi intervju s Domagojem Jakopovićem poznatijim i kao Ribafish i pričati o pivu.

Domagoj Jakopović je inače profesor geografije, kolumnist i gurman, a odnedavno i pivopija koji se u posljednje vrijeme sve više počeo ‘šmucati’ po Koprivnici. Na naše pitanje zašto je to tako, Ribafish odgovara:

— Kad se jednom zaljubiš, onda moraš svako malo doći – to je tak!

Ribafish je početkom tjedna gostovao u Koprivnici, točnije na Sveučilištu Sjever gdje je studentima i svim ostalim zainteresiranima objašnjavao razliku između crafta i industrije, koliko ima pivovara u Hrvatskoj, gdje se sve održavaju pivski festivali u regiji i kako odabrati koje je pivo stvoreno baš za vas. Kako je postao ‘šaptač pivopijama’?

— Imao sam veliku sreću u životu jer sam otišao u London gdje sam završio tečaj za pivskog sommeliera. Imao sam puno sreće što sam upao na tu scenu i upoznao ljude koji su stvarno divni i koji su krenuli proizvoditi svoje pivo iz svojih podruma, da ne zasmrđuju kuhinju jer su se žene žalile (smijeh). Uspio sam nabrojati 34 male-mini-mikro pivovare koje su nastale u zadnje dvije godine u Hrvatskoj.

Dobro…

Craft pivarstvo je nešto kao fakultet elektrotehnike, znači kad ti barataš sa milijun sitnih podataka, lako se dogodi da laicima uspijevaš to dobro predočiti. Ja sam kao neki šaptač alkoholičarima (smijeh) kojima kažeš da se mogu malo unaprijedit’ i nadogradit’, probat’ nešto novo i uvijek se mogu vratit’ svojoj staroj pivi, ali daj priliku nečem novom, možda se zaljubiš.

Domagoj Jakopović - Ribafish

Dobro, može li craft proizvodnja pobijediti uhodanu industriju?

— Ja se nadam da ne, jer ako craft pobijedi industriju onda će on postati mainstream i opet će se trebati roditi netko novi. Po tim nekim istraživanjima Kreše Marića (poznati hrvatski pivar, op.a.), danas 99% proizvodnje piva otpada na industriju, a samo 1% na craft, no taj kolač od pive je dovoljno velik da se može odlomiti komadić i svi će biti zadovoljni. Oni koji će krenuti u proizvodnju craft piva ne mogu očekivati da će se obogatiti, ali mogu očekivati jedan lijep život.

Ti si inače profesor geologije, predavanja su ti u malom prstu…

— Baš sam sretan, jednostavno mi je leglo s obzirom na to da sam ja neispunjen profesor. Nisam uspio naći posao kao profesor, ali kad se obogatim vratit ću se radu u školi i odgoju klinaca kojima danas sve više guraju Excelove tablice, a manje im pružaju širinu u gradivu. Ja se nadam da ću jednog dana doći i pričati s njima kako treba voljeti stvari i uživati u životu.

— Pričao sam sa studentima o tome kako treba upoznati pivo, kako treba ocjenjivati pivo i kako se jednog dana možda početi baviti proizvodnjom, s time da vi u Koprivnici imate više sreće nego mi purgeri zarobljeni u stanovima jer ako imaš kuću i kakvu garažu, tebi treba 1.500 kuna i mjesec dana da bi došao do svojih prvih 20 litara piva. Nakon šest mjeseci možeš doći i do svoje prve zarade, ali i novih prijatelja, haha!

Jesi li se već imao prilike negdje upoznati sa našim sveučilištem? Poznaješ li možda nekoga tko studira u Koprivnici?

— Čuo sam da je sveučilište Sjever nešto fenomenalno za najbolje u ovom dijelu Hrvatske.

Domagoj Jakopović - Ribafish

Općenito vidimo kako se kultura ispijanja i konzumiranja piva mijenja te se razvija svijest o pivu…?

— Danas više nema toga da dođeš u kafić i kažeš hoću pivo, a konobar te pita “koje, svijetlo ili tamno?” Danas recimo u jednoj pivovari u Zagrebu imate osam različitih vrsta piva od kojih tri ne bih nikad popio, tri bih popio u svakom trenutku, a u dva sam zaljubljen (smijeh). Danas ulogu preuzimaju piva koja su što kompliciranija, pa su samim time i zanimljivija, kao recimo pivo od bundeve.

… koje je autoru ovih redaka nepoznato, ali će mu, siguran sam, uskoro poznati poznato i to upravo zahvaljujući ovom šaptaču pivopijama u čiju kategoriju i sam spadam. Hvala Ribafishu za ovaj šapat!

zatvori