Utorak, 16. travnja 2024.

Grad i ove godine daruje svoje najstarije i najmlađe stanovnike

Svaki koprivnički umirovljenik s mjesečnim primanjima manjima od 1.700 kuna i ove će godine od Grada dobiti 200 kuna božićnice.

Kako doznajemo od pročelnika za društvene djelatnosti i europske poslove Darka Ledinskog, pravo na božićnicu ove godine ostvaruje oko 1.100 umirovljenika, a novac za božićnice osiguran je u ovogodišnjem proračunu.

Željko Šemper. Snimio Marko Posavec.
Željko Šemper. Snimio Marko Posavec.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Koprivnici Željko Šemper Dravi.info je rekao da je praksa isplaćivanja gotovine bolja od one prije nekoliko godina kad su umirovljenici dio božićnice dobivali u obliku bona kojim su plaćali račune u Komunalcu. Ovako umirovljenici sami mogu odlučiti na što potrošiti dobiveni novac.

— Umirovljenicima svaka kuna dobro dođe, kako se to kaže. Posebno za one koji imaju vrlo niska primanja pa 200 – 250 kuna ove božićne naknade za njih znači puno. Da barem za taj blagdan imaju malo bolju trpezu i da si mogu priuštiti malo bolji blagdanski ručak – kaže Šemper.

Uvjet za dobivanje božićnice, osim visine mirovine koja za mjesec listopad zajedno s dodacima ne prelazi spomenutih 1.700,00 kuna, je i da umirovljenik ima prijavljeno prebivalište na području grada. U mirovinu se, poručuju iz Gradske uprave, ne uračunava novčana naknada za tjelesno oštećenje i doplatak za pomoć i njegu.

Spomenimo i da će se, kao i prethodnih godina, umirovljenicima božićnica isplaćivati uz predočenje dokaza o prebivalištu i visini mirovine isplaćene za mjesec listopad.

A poklone će dobiti i djeca

U Koprivnici se nastavlja i tradicija darivanja djece. U suradnji s Društvom “Naša djeca” Koprivnica ove će godine poklone dobiti djeca rođena između 2001. i 2016. godine čija su oba roditelja nezaposlena, poljoprivrednici ili umirovljenici, a imaju prebivalište na području grada Koprivnice, kao i djeca korisnika zajamčene minimalne naknade i ona smještena u udomiteljskim obiteljima na području grada.

Upis djece za darivanje počinje sutra u Gradskoj vijećnici i trajat će do 2. prosinca, svakim radnim danom od 9 do 13 sati. Roditelji na upis moraju ponijeti osobnu iskaznicu i uvjerenje sa Zavoda za zapošljavanje te dokument s datumom rođenja djeteta.

Roditeljima koji nisu u evidenciji Zavoda potrebna je potvrda Zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno obavijesti o isplaćenoj mirovini ili rješenje o mirovini. Popis potrebne dokumentacije nalazi se na internetskim stranicama Grada.

Na kraju spomenimo da će djeca korisnika zajamčene minimalne naknade i smještena u udomiteljskim obiteljima biti pozvana temeljem popisa Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

zatvori