Četvrtak, 18. travnja 2024.
Home aem FOTO & VIDEO Ovo su koprivnički mališani velikog srca

FOTO & VIDEO Ovo su koprivnički mališani velikog srca

0
FOTO & VIDEO Ovo su koprivnički mališani velikog srca
Izvor: koprivnica.hr
Našim malim sugrađanima sinoć su dodijeljena priznanja za djela nesebične pomoći, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima pod nazivom ‘Veliko srce koprivničkog djeteta’.

Koprivnički mališani i u proteklih su godinu dana pomagali svojim vršnjacima i prijateljima, ali i onima koje ne poznaju, a njihova dobra djela unazad dvije godine na ovaj način nagrađuju koprivničko Društvo “Naša djeca”, Dječje gradsko vijeće i Grad Koprivnica.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

— Izrazito smo zadovoljni što su djeca na taj način po svome radu i odgovornosti i onome što čine za grad u jednakom statusu kao i odrasli stanovnici koji dobivaju nagrade za učinjena djela. Nevjerojatno je s koliko su ljubavi, volje i nesebičnosti spremni sudjelovati u različitim projektima. Mislim da, što se tiče budućnosti naše lijepe Koprivnice, ne moramo biti zabrinuti jer budućnost je počela u ovim djelima naše pametne i dobre koprivničke djece — rekla je predsjednica Društva “Naša djeca” Koprivnica Jadranka Lakuš.

Za “Veliko srce koprivničkog djeteta” ove je godine bilo nominirano Vijeće učenika Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”, čak šest razreda iz Osnovne škole “Đuro Ester”, učenik 3. a razreda iste škole Fran Žagar i učenici pomagači iz Osnovne škole “Braća Radić” kojima je i pripala ovogodišnja nagrada.

— To su pomagači vršnjaci koje smo imali u svojoj osnovnoj školi. Imali smo sandučić povjerenja u koje smo dobivali anonimna pitanja na koja smo mogli odgovarati da bismo im pomogli. Imali smo projekt i kojemu je bio cilj smanjiti samoozljeđivanje kod naših učenika — ispričala nam je donedavna pomagačica, sada učenica prvog razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu Anett Glavak.

Anett Glavak, izvor: koprivnica.hr
Anett Glavak, izvor: koprivnica.hr

Vršnjaci putem sandučića povjerenja najčešće traže pomoć oko učenja, kako popraviti loše ocjene, ali i odnose s roditeljima i prijateljima, pojasnila je učenica sedmog razreda Patricija Mihoci koja je u pomagačima od petog razreda i koja se pomažući na taj način osjeća ispunjeno.

Važnost ovog projekta najbolje može potvrditi pedagoginja u “Braći Radić” Vesna Auer Gregur: — Djeca se lakše povjeravaju svojim vršnjacima. Otkrili smo neke velike teškoće u kojima su bila naša djeca i to pomoći vršnjaka pomagača. Prijateljica se povjerila svojoj prijateljici pa su onda tek potražile pomoć nas odraslih.

Da su srca koprivničke djece zaista velika dokazuju i drugi nominirani učenici. Vijeće učenika Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” iniciralo je i vlastitim snagama realizira Božićni sajam na kojemu prikuplja novac za pomoć učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Fran Žagar, izvor: koprivnica.hr
Fran Žagar, izvor: koprivnica.hr

Učenici 2. a razreda Osnovne škole “Đuro Ester” pomažu svojoj razrednoj kolegici Lauri koja ima zdravstvenih teškoća. Netko joj izvadi knjige iz torbe, netko donese pladanj s jelom, netko zašilji olovku, drugi pak ohrabri u igri. Naizgled su to male stvari, ali zbog te pomoći i zbog toga što je svi prihvaćaju bez obzira na njen hendikep, Laura se ne izdvaja od svojih vršnjaka.

Učenik trećeg razreda Područne škole Vinica Fran Žagar pomaže učenicima kod pisanja zadaća i učenja. Jedan je od inicijatora razrednog projekta “Humanost na djelu – Djeca za djecu”, a svojim je velikim angažmanom mnoge privukao da mu se pridruže u akcijama “Solidarnost na djelu”, “Pomoć za djecu Afrike”, skupljanju novčanih priloga za izgradnju rampe za invalidne osobe i prikupljanju sredstava za bolesnu djecu.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

Svoje znanje iz matematike, ali i drugih predmeta učenici 4. a razreda Osnovne škole “Đuro Ester” nesebično su podijelili s prvašićima kojima je to malo teže išlo. Nakon svoje redovne nastave, pomagali su im u učenju, a prvašići su odlično reagirali na ovu suradnju i napredovali u savladavanju gradiva.

Kroz projekt “Preci i potomci” učenici 4. c razreda Osnovne škole “Đuro Ester” nastojali su potaknuti međugeneracijsko poštovanje i razumijevanje,  a učenici 8. d razreda iste škole odvojili su novac od svog džeparca te ga donirali skloništu za napuštene životinje.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

Učenici 8. b razreda Osnovne škole “Đuro Ester” svaki su mjesec jedan dan volontirali. Učenici su, između ostalog, sa slijepim osobama pješačili Vinicom i s njima igrali društvene igre, održali su zajedničke radionice izrade božićnih ukrasa i uskrsnih pisanica te izrađivali čestitke na Brailleovom pismu koje su poslali slijepim osobama.

Svi nominirani dobili su priznanja, prigodne poklone i traperice koje je slovenski poduzetnik Milan Podgoršek nedavno poklonio koprivničkoj djeci, a ovogodišnje laureate Grad će nagraditi dvodnevnim izletom u Gardaland.

Priče o dobrim djelima našim malih Koprivničanaca pogledajte u naslovnom videu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori