Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO & VIDEO Josip Nakić Alfirević doveo je Pučko otvoreno učilište na prvo mjesto u Hrvatskoj

FOTO & VIDEO Josip Nakić Alfirević doveo je Pučko otvoreno učilište na prvo mjesto u Hrvatskoj

0
FOTO & VIDEO Josip Nakić Alfirević doveo je Pučko otvoreno učilište na prvo mjesto u Hrvatskoj
Snimio Marko Posavec.
Josip Nakić Alfirević rođen je 15. studenog 1949. godine. Nakon završetka osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1973. godine i stekao zvanje profesora ruskog i francuskog jezika i književnosti.

Po završetku studija radi godinu dana kao asistent profesora Rikarda Simeona na Katedri sintakse ruskog jezika. Godine 1976. počinje s obavljanjem poslova profesora francuskog i ruskog jezika u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje u Koprivnici, a paralelno je izvanredno položio prve dvije godine Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Od 1985. godine do danas je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. Uz obavljanje poslova u obrazovanju odraslih te provođenje tečajeva ruskog jezika, u periodu od 1998. – 2000. godine položio je sve ispite za magisterij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu bez obrane magistarskog rada iz područja marketinga, poslovne kulture, međunarodnog prava, marketinga u obrazovanju odraslih te menadžmenta u obrazovanju odraslih i kulturi.

Bio je predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta od 1986.- 1992., dopredsjednik HZPOU od 1992. – 1996., profesionalni koordinator u projektu “V-educa”, program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska- POU kao partner, profesionalni koordinator u projektu Erasmus+ 2016. – 2017., “Silent partner” u velikom četverogodišnjem SF projektu u partnerstvu sa Slovenijom, Italijom, Austrijom, Rumunjskom i Škotskom, “Kratkoročni ekspert EU” za područje učenje učitelja – IPA projekt, član ekspertne skupine za izradu Strategije obrazovanja odraslih u RH- 2015.-2016., član ekspertne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o obrazovanju odraslih: – 2015.- 2016.

Josip Nakić Alfirević. Snimio Marko Posavec.
Josip Nakić Alfirević. Snimio Marko Posavec.

Kratki pregled aktivnosti i rezultata zbog koji se predlaže za Medalju Grada u području obrazovanja:

– POU Koprivnica postala je najjača ustanova za obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj, s postignutim EU standardima, u organizacijskom i programskom smislu.

– Najbolji rezultati u osnovnoškolskom obrazovanju odraslih u Hrvatskoj.

– Najbolji rezultati Učilišta kao koordinatora 4 županije u promociji cjeloživotnog učenja na razini Hrvatske.

– “Mala poljoprivredna akademija”: hit andragoške djelatnosti Učilišta s više od 1000 poljoprivrednika kako u OPG-ima tako i pojedinačno kroz sedam zanimanja: svi su dobili certifikate priznate u Europi.

– Od 2001. godine Učilište povlači sredstva iz EU: Cards, Leonardo da Vinci, IPA, Grundtvig, Erasmus+.

– U 2016. godini Učilište je dobitnik EU sredstava od približno 150.000,00 eura i nositelj je projekta.

– Kontinuirana orijentiranost na EU i EU partnere: Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Estonija, Litva, Latvija, Italija, Slovenija, Mađarska.

– Potpuna posvećenost građanima i njihovim potrebama: od učenja stranih jezika, informatičke pismenosti do atraktivnih zanimanja poput njegovateljica, dadilja, krojača i sl.

Medalja Grada Koprivnice Josipu Nakiću Alfireviću dodijeljena je za izniman doprinos u području obrazovanja odraslih i pozicioniranje ustanove i grada Koprivnice kao najuspješnijeg centra cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori