Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Starijim žiteljima naše županije pružena ‘Ruka pomoći’

Završnom konferencijom što je danas održana u Domu za stare i nemoćne na koprivničkom Lenišću označen je završetak vrijednog projekta Ruka pomoći.

Tim je projektom postignut dvostruki rezultat – smanjena je nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji te je istovremeno povećena skrb o ovisnim, mahom starim žiteljima iz ruralnih područja naše županije.

Voditeljica Projekta Valentina Čadavec pojasnila je da je Rukom pomoći radno mjesto dobilo 35 žena iz dvije skupine:

Jednu podskupinu su činile dugotrajno nezaposlene žene s područja Koprivničko-križevačke županije i u tu skupinu uključili smo dvanaest žena. Drugu skupinu činile su nam naše zaposlene žene, dakle gerontodomaćice – njih 23 koje su u trenutku apliciranja na projekt bile zaposlene u Klubu za starije osobe “Mariška” i Gradskom društvu Crvenog križa Križevci. Samim time uspjeli smo zadržati njihovo zaposlenje jer nam je cilj bio da one ne ostanu bez posla.

Sve su one tijekom trajanja projekta vodile brigu o 228 građana treće životne dobi kojima je neophodna tuđa pomoć, a nisu je uspjeli ostvariti po nekoj drugoj osnovi.

Oni su nam bili prioritet da im osiguramo usluge pomoći u kući kontinuirano i dalje. Od početka godine do kraja listopada u sklopu ovog projekta mi smo uspjeli obuhvatiti ukupno 228 korisnika što je i više od onoga što smo planirali. U planu nam je bilo dvjesto korisnika, a naravno ta brojka se povećava jer su naši korisnici promjenjiva skupina. Mi nastojimo kad god je netko u potrebi uključiti ga bez obzira na broj.

Sustav pomoći starim žiteljima Koprivničko-križevačke županije jedinstven je i primjer drugima u Hrvatskoj. Ponosan na tu činjenicu je župan Darko Koren koji je uvjeren da će takav sustav primjenjivati i u budućnosti. Uvjeren je da će podravsko-prigorski sustav i dalje dobivati potporu Europskog socijalnog fonda, koji je u potpunosti financirao Ruku pomoći u iznosu od 1.318.913,16 kuna. Projekt su proveli Klub Mariška, Koprivničko-križevačka županija, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA.

zatvori