Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Radijski, televizijski i internetski nakladnici na Danima elektroničkih medija

U Opatiji su svečano otvoreni 9. Dani elektroničkih medija, 22. dani radija, 9. dani televizija i 9. dani interneta na kojima sudjeluju predstavnici Radio Drave i informativnog portala Drava.info. I ove godine u Opatiji se okupilo oko tristo sudionika, predstavnika lokalnih i nacionalnih medija, te predstavnika relevantnih institucija i organizacija.

Okupljene je ispred Ministarstva kulture pozdravio Tomislav Jelić, načelnik sektora za normativne i upravno-pravne poslove, a sudionicima su se obratili i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, Mirjana Rakić, predsjednik HURIN-a, Robert Veseljak, predsjednik NUT-a, Denis Mikolić te Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a. 9. Dani elektroničkih medija se odvijaju pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović koja je pozdravnu poruku poslala putem video linka.

Snimio Marin Ćuk Vurnek.
Snimio Marin Ćuk Vurnek.
Prvi panel otvoren je temom o HRT pristojbi, a na njemu je sudjelovao i v.d. ravnatelja HRT-a Blago Markota. Sudionici panela su suglasno zaključili da HRT pristojbu u ovom trenutku ne treba ukidati ili smanjivati.

– HRT je generator i motor hrvatske medijske industrije, HRT potiče razvoj medijskih i kulturnih djelatnosti, te je glavni investitor u hrvatsku kulturnu industriju. Političke poruke koje smo dobili nisu loše, pokazuju nam da moramo ući u krvotok Hrvatske televizije, izraditi strategiju, preuzeti odgovornost i krenuti u transformaciju – poručio je Markota.

Sa smanjivanjem ili ukidanjem pristojbe ne slažu se ni predstavnici lokalnih medija koji putem Agencije za elektroničke medije, odnosno Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija, od HRT pristojbe dobivaju 3 posto za sadržaje koji potiču pluralizam.

Snimio Marin Ćuk Vurnek.
Snimio Marin Ćuk Vurnek.
– HRT je kao javni servis od značenja za ukupnu TV djelatnost u Hrvatskoj. U namjeri da se zaštiti dio siromašnih mogli bismo dobiti nove siromašne jer ćemo morati ugasiti sadržaje koji nisu komercijalno atraktivni – upozorio je predsjednik NUT-a, Denis Mikolić.

Predstavnici lokalnih medija ipak i dalje traže ograničavanja marketinških minuta u programu HRT-a kako bi se oglašivači vratili i na lokalne medije.

Panelom Programske osnove: Kvantitativne analize, izazovi i rješenja – analizirane su programske sheme televizija u odnosu na emitirane emisije. Navedeno je nekoliko primjera odstupanja, a povela se i rasprava o načinima sankcioniranja. Predstavnici medija upozorili su da je dozvoljenu baza odstupanja s 10 posto programskog sadržaja potrebno povećati na 30 posto te da bi se period analize s tjedan dana trebao produlji na najmanje mjesec dana.

Snimio Marin Ćuk Vurnek.
Snimio Marin Ćuk Vurnek.
9. Dani elektroničkih medija se nastavljaju panelima o digitalnom radiju, budućnosti neprofitnih medija, drugoj digitalnoj dividendi. Sudionici će imati prilike izraziti i svoje mišljenje i o mogućim izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. Agencija za elektroničke medije će predstaviti brošuru – Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija, te istraživanje o navikama gledanja televizije djece i mladih. Na panelu Djeca naši najvjerniji gledatelji sudjelovat će i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća iz Opatije.

Domaćini 9. Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radija i novina – HURIN, Nacionalna udruga televizija – NUT i Agencija za elektroničke medije.

Snimio Marin Ćuk Vurnek.
Snimio Marin Ćuk Vurnek.
zatvori