Četvrtak, 25. travnja 2024.

IMAMO DOBITNIKA Pogledajte adventske vijence koje izrađuje Irena Kovačić i s jednim ukrasite svoj blagdanski stol

Prva je nedjelja Došašća i katolici danas pale prvu svijeću na adventskom vijencu. Ovom nedjeljom započinjemo novu liturgijsku godinu. Došašće ima četiri nedjelje koje obilježavamo paljenjem svijeća i to je vrijeme u kojem se pripremamo za proslavu svetkovine Isusova rođenja.

Irenin adventski vijenac osvojio je Daniel Kivač. Čestitamo!

Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma.

Za katolike taj vijenac predstavlja život u duhovnoj tami, odnosno u očekivanju Isusa koji svojim dolaskom donosi svjetlo kojim će obasjati svijet. Da sa svakom novom upaljenom svijećom na vijencu još više rasvijetle put Isusu.

U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva svijeća nade i iščekivanja. Druge nedjelje Adventa pali se svijeća mira, s porukom pomirenja sa svima kako bi gospodinu pripravili put do svoga srca. Treće se nedjelje pali svijeća radosti i veselja, a četvrta se pali svijeća ljubavi.

Izradila Irena Kovačić.
Izradila Irena Kovačić.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Iako je adventski vijenac dio duge kršćanske tradicije, ujedno je lijepa dekoracija pa je zato u većini domova nezaobilazni detalj blagdanskog stola. Ukućani u suradnji s najmlađim članovima obitelji nerijetko sami izrađuju adventske vijence, a oni koji nisu toliko spretni rukama i nemaju ideja, kupuju gotove.

Stoga smo uoči prve nedjelje Došašća i paljenja prve svijeće na adventskom vijencu pitali vlasnicu cvjećarskog obrta “Svijet mašte” i predsjednicu Udruženja obrtnika Koprivnica Irenu Kovačić kakvi su ovogodišnji trendovi u izradi adventskih vijenaca.

Irena Kovačić.
Irena Kovačić.

– Što se tiče trendova u izradi adventskih vijenaca par godina unatrag bili su popularni adventi u nekom minimalističkom stilu, na primjer svijeće na tanjuru. Srećom, sad se ponovno traže adventski vijenci s borovim grančicama i s prirodnim materijalima kao što su cimet, orasi, šipak i slično. Meni su osobno draži takvi tradicionalni adventski vijenci tako da me vesele takve narudžbe. Moje mušterije znaju da ja volim koristiti dosta prirodnih materijala pa tako da izrađujem adventske vijence na panjevima, starim čupovima ili u mahovini – rekla nam je ova koprivnička cvjećarka.

Iako posebno voli koristiti prirodne materijale, Irena ispunjava sve želje svojih mušterija. – Priroda nam daje neiscrpan izvor materijala i ja ih obožavam koristiti, ne samo u izradi advenata već i općenito u svojim dekoracijama. Naravno, traže se i šljokice, perlice i ostali blještavi ukrasi pa kako tko želi stojimo na raspolaganju – kaže.

Ako još niste izradili svoj adventski vijenac u fotogaleriji pogledajte kakve je ove godine izradila Irena, možda dobijete inspiraciju. Za one koji ipak više vjeruju spretnim rukama, koprivničke cvjećarke vas čekaju.

zatvori