Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO U novom broju Podravskog zbornika pregršt zanimljivih radova

42. broj Podravskog zbornika predstavljen je danas javnosti u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

Riječ je o zborniku koji se, u knjižničarskom žargonu, ponaša poput časopisa. Izlazi u numeričkoj nakladničkoj cjelini još od 1975. godine. Zbog kraćih pauza u tom su vremenu objavljena tri dvobroja, a specifičan je po tome što objavljuje radove s područja koje geografski obuhvaća Podravinu od Pitomače do Ludbrega.

Najnoviji broj je tiskan na 296 stranica. Objavljeni su radovi 32-je autora iz različitih područja djelovanja i tema, poput povijesnih, arheoloških, etnoloških, socioloških, ekonomskih ili pak književnih. Najnoviji Podravski zbornik različit je od dosadašnjih po naslovnici na kojoj je prvi puta hrana, i to bregovska pita, rekao je Dravi.info glavni i odgovorni urednik Robert Čimin:

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.
Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

– Ona je, kao što znate, zaštićeno nematerijano dobro Republike Hrvatske. Mi smo prijašnjih godina na naslovnicama imali neke istaknute povijesne ličnosti ili, na primjer prošle godine ptice bregunice s kojima smo pokazali ekološku osviještenost. Mislim da ćemo i mi u kulturi i gospodarstvu ubuduće morati razmišljati o tome kako da uz Podravku brendiramo hranu. Neću reći da je Podravski zbornik taj koji će ju brendirati, ali zasigurno će moći pripomoći kako bi se hrana brendirala u Hrvatskoj i kako bi i taj dio turizma zaživio u Koprivnici.

Tako na današnjem predstavljanju u Gradskoj vijećnici nije nedostajalo Podravskog zbornika, ali i bregovske pite koju su pripremile vrijedne domaćice iz Koprivničkih Bregi.

Ovogodišnje izdanje Podravskog zbornika doživio je ravnomjernu podjelu na članke i priloge, njih po trinaest. Čimin je istakao opsežan rad na nivou znanstvenog autora Nikole Cika “Obitelji Trezić i dvor Barnagor”. U ovogodišnjem Zborniku objavljen je i terenski Pregled trase plinovoda od čvora Međimurje do CPS-a Molve – arheološka tema s 29 novih lokaliteta koje je pregledao i obradio Ivan Valent.

Tu je i prisjećanje na Božićne kalendare i ophodare u Đurđevcu iz pera Vladimira Miholeka, ali i retrospektivni pogled na djelo književnice Božice Jelušić koja ove godine obilježava 45 godina umjetničkog djelovanja na koje nas upozorava autor Ilija Peić.

Podravski zbornik je tiskan u tisuću primjeraka, a pedesetak tisuća kuna, koliko je koštao, uglavnom je pokriveno potporom 15 sponzora.

Među njima su, kaže Čimin, manje općine koje su kroz prilog Podravske kronike dobile priliku predstaviti tekstom i fotografijama što se radilo i kako se živi u njima. Tako je osigurana financijska stabilnost i opstojnost projekta.

No, kao i uvijek do sad, najznačajniji sponzori su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Svakako je, ističe Čimin, veliki doprinos i gospođe Dubravke Babić čija je tiskara Baltazar sunakladnik Podravskog zbornika. Zahvaljujući tome PDV iznosi samo 5% te je njegova cijena na tržištu niža, a publikacija je tako dostupnija čitateljima, zaključio je Čimin.

Za spomenuti je i da je izvršna urednica ovogodišnjeg izdanja Helena Kušenić, koja je – kao što to i priliči, odradila najveći dio posla. A s obzirom na to kako Podravski zbornik izgleda, čini se da se u svom prvom takvom uredničkom poslu, sasvim solidno snašla.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori