Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Davor Bernardić novi je predsjednik SDP-a – u drugom krugu dobio potporu i Koprivnice

Članovi SDP-a jučer su u drugom krugu izabrali Davora Bernardića za novog predsjednika stranke. Prema još uvijek neslužbenim podacima on je u odnosu na svog protukandidata Ranka Ostojića osvojio oko 65% glasova. Na jučerašnje je izbore izašlo oko 51% članova stranke.

Da daju potporu novom predsjedniku, članove SDP-a pozvao je njegov prethodnik, Zoran Milanović. Sam Bernardić je u svom prvom obraćanju rekao da je SDP pokazao se se može mijenjati te najavio da od sutra krećemo graditi dobro društvo – društvo jednakih mogućnosti, u kojem brinemo za radnike i umirovljenike.

– Brinemo i o onima koji rade u kreativnim industrijama, koji imaju velike ambicije. Ali uvijek smo za zaštitu radnika, ljudi koji žive od svoga rada. Javno zdravstvo mora biti pod jednakim uvjetima dostupno svima, taj sustav moramo očuvati. Dobro društvo znači kvalitetno obrazovanje – rekao je Bernardić i dodao da treba i povećati minimalnu plaću.

A svoj glas novom predsjedniku potvrdili su i podravsko-prigorski socijaldemokrati kojima se u postizanju ovog rezulatata ovaj puta pridružila i najjača županijska organizacija – Koprivnica.

Nakon što su u prvom krugu krivo izabrali, jer većinu su glasova dali Orsatu Miljeniću, koprivnički SDP-ovci ovaj su se puta priklonili pobjedniku. No, zanimljivo je da je od 526 koprivničkih birača, izborima pristupilo njih 176. Uz jedan nevažeći listić novi je predsjednik dobio 98 glasova ili 56%.

Ustupio Marko Horvat.
Ustupio Marko Horvat.

U cijeloj pak županiji od 1488 članova, novog je predsjednika biralo njih 706. Uz onaj koprivnički nevažeći listić, 454 ili 64,4% ih je bilo za Bernardića.

Za istaći je i još neke rezultate. Primjerice, novi predsjednik SDP-a dobio je stopostotnu potporu u Kalniku, Gronjoj Rijeci, Novom Virju i u Podravskim Sesvetama.

SDP-ovci u Virju dali su i jednom i drugom kandidatu točno po polovicu glasova – svaki je dobio po 8, dok je poraženi Ranko Ostojić dobio većinu u Drnju, Đelekovcu, Koprivničkim Bregima, Koprivničkom Ivancu, Rasinji, Svetom Ivanu Žabnu i Petarancu, gdje je Ostojić dobio 10 glasova, što je više od 90%. No, i novi predsjednik Bernardić u Peterancu ima potporu – doduše samo jednog člana. No, kad se uzme u obzir da SDP u Peterancu ima 20 članova, na ove ih je izbore izašli ipak više od polovice.

Hoće li novi predsjednik prihvatiti ove rezulate, osobito one iz prvog kruga u Koprivnici, doista kao dio demokratskog procesa u SDP-u, čime se posebno diče, pokazat će nam vrijeme. Zna li netko kad možemo Bernardića očekivati u Koprivnici?

Ustupio Marko Horvat.
Ustupio Marko Horvat.
zatvori