Petak, 26. travnja 2024.

Atelieri Koprivnica u subotu otvaraju svoja vrata i časte vas bogatim programom

Udruga Atelieri Koprivnica ove subote četvrti put zaredom organizira Dan otvorenih vrata. Riječ je o središnjem godišnjem događaju ove udruge koja se bavi umjetnošću i kulturom.

Tako ćete u subotu moći zaviriti u ateliere koprivničkih umjetnika koji od 2012. godine stvaraju u zgradi broj 20 u Kampusu. Tom će se prigodom svojim djelima predstaviti umjetnici Mario Dimić, Dražen Eisenbeisser, Lada Gudić, Antonio Grgić, Darko Markić, Gordana Špoljar-Andrašić i Sunčanica Tuk.

Posjetitelji će u prostoru ateliera Vlatka Vinceka, odnosno AK galeriji, moći razgledati još dvije izložbe: samostalnu izložbu Line Rice pod neobičnim nazivom “8112016 19001915, 12112016 20002200” i skupnu izložbu “Granice” na kojoj će se predstaviti Antonio Grgić, Bojan Koštić, Ivan Mesek, Mario Periša i Ana Zubak.

Vrata Ateliera Koprivnica otvaraju se u 19 sati. Izložba “Granice” otvara se u 20, izložba Line Rice u 21 sat, a nakon toga je predviđen nastavak programa uz glazbu i ples.

akc-dani-otvorenih-vrata

Opširnije o programima

Koprivnički umjetnici koji rade u atelierima u Kampusu izložit će vlastiti izbor radova, bez uplitanja kustosa, te publici prezentirati rezultate svoje umjetničke prakse. Time će ujedno i pozvati na dijalog o suvremenoj koprivničkoj likovnoj sceni.

Lina Rica svojom video instalacijom progovara o problemu koji se danas dotiče gotovo svakog od nas – dezintegracije subjektiviteta u eri digitalnog kaosa. Kroz hladne informacije i statističke podatke, autorica propitkuje poziciju pojedinca u vremenu informacija i tehnologija.„ (iz teksta Bojana Koštića)

Lina Rica (r. Makarska, 1980.) multimedijalna je umjetnica koja radi u području umjetničkih instalacija koristeći video, print materijale, fotografije i animaciju. U svom radu se bavi društvenim procesima prošlosti i sadašnjosti te njihovih utjecaja na suvremenog čovjeka. Diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezini radovi su izlagani u Hrvatskoj i inozemstvu. U 2012. je pokrenula umjetnički projekt i prostor GaleRica u Makarskoj. Trenutno živi u Ljubljani, a spomenimo i kako je već gostovala u Koprivnici.

„Granice“ je multimedijalni projekt koji je osmišljen u suradnji AK galerije i Marija Periše, fotografa i predavača na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Izložba je okupila 5 autora/ica koji se bave navedenom temom kroz medij videa i/ili fotografije.

„Definiranje granice kao linije koja razdvaja je rudimentarno: granice se danas definiraju kao proces, produkt društvenih praksi koje se stalno mijenjaju, a samim time i potiču pitanja identiteta, pripadanja i nepripadanja.

Unatoč globalizaciji, zagovaranju multikulturalnosti i mobilnosti, danas je na svijetu više granica nego ikad, žica, zidova, sigurnosnih točki pregledavanja ljudi. Ideja o „svijetu bez granica“ koja se proklamirala nakon pada Berlinskog zida, ostala je samo šuplja fraza. U zadnjih 25 godina u svijetu je izgrađeno oko 30.000 km novih zidova. Strah generira strah, čovjek se sve više zatvara, granice se koncentrično šire od nas samih, iznutra prema van, a sve što je s druge strane jest strano, opasno, Drugo. Radovi ovih 5 umjetnika/ica tek su početna točka za daljnje bavljenje temom granica, prepreka, identiteta, straha i pitanjima osobne odgovornosti, kako umjetnika, tako i svakog ljudskog bića.„ (iz teksta Tanje Špoljar)

Izložba je jednodnevnog karaktera.

Dane otvorenih vrata i izložbu Line Rice sufinancira Grad Koprivnica, a “Granice” sufinanciraju Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori