Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Koprivnica je u svečanom ozračju proslavila svoj 660. rođendan

Svečana sjednica Gradskoga vijeća, kojom je obilježena 660. obljetnica Grada Koprivnice, održana je u dvorani Domoljub. Iako su izostali visoki gosti po čijem odazivu mjerimo važnost grada i značaj manifestacije, sjednica je veličala Grad i njegove građane. Bila je to prigoda i za uručenje javnih priznanja.

Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek tom je prigodom istaknuo da je ovo posljednja godina aktualnog saziva Vijeća koji je u dosadašnjem mandatu odradio 677 točaka dnevnog reda. Donošene su odluke važne za život građana iz svih područja nadležnosti Grada.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Najvažnijima je istakao Strategiju razvoja Grada Koprivnice od 2015. – 2020. koja definira strateške smjernice razvoja grada; Plan održive urbane mobilnosti; Sporazum oko Piškornice kojim je okončan dugogodišnji prijepor oko odlagališta komunalnog otpada Piškornica i zaštićeni interesi građana Koprivnice koji su, kazao je, godinama ulagali u odlagalište; donošenje odluka kojim je Sveučilište Sjever postalo javno i doprinijet će u budućnosti razvoju ne samo grada već i cijele regije; Strategija raspolaganja i upravljanja nekretninama u vlasništvu Grada; Odluka o ostvarivanju prava na sufinanciranje troškova nabave udžbenika…

Odgovornost svih gradskih vijećnika, bez obzira na opciju iz koje dolaze, očituje se i u činjenici da ni u jednom trenutku nije bio upitan kvorum i donošenje odluka. Gošek je podsjetio i da je u ovom mandatu, točnije u ovoj godini, došlo i do prijenosa vlasti – s gradonačelnice Vesne Želježnjak, na njenog nasljednika – zamjenika koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišela Jakšića koji, zaključio je Gošek, svoj posao dobro obavlja.

Sam Mišel Jakšić u obraćanju uzvanicima istakao je ljubav i pripadnost koje građani osjećaju prema svome gradu. A da optimizmu ima mjesta i opravdanosti, ustvrdio je temeljem podataka prema kojima je Koprivnica jedan od prvih gradova koje je kriza napustila. Koprivničke tvrtke poput Podravke, Hartmanna, Belupa i Carlsberga spadaju u 500 najboljih hrvatskih kompanija, a koprivničko gospodarstvo je pokretač županijskog.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

— Sve to je magnet i stvorilo je pozitivnu gospodarsku klimu koja nosi 77% dobiti u ovoj županiji, 71% izvoza u ovoj župniji, 52% prihoda, 51% radnih mjesta. To je zasigurno dobar generator i onima od kojih je to sve prije 5, 6, 7 desetljeća krenulo. Našim poduzetnicima i obrtnicima, kojima čestitam na žilavosti koju su iskazali u krizi i koji su skrbili za naš grad — rekao je.

Jakšić je podsjetio da građani Koprivnice i dalje plaćaju među najjeftinijim režijama u Hrvatskoj, a Komunalac, iako javna tvrtka, primijenjuje poslovne principe poput onih u privatnima i tako ostvaruje poslovne rezultate.

Uvjeren u perspektive i dobru budućnost grada, Jakšić je svojim sugrađanima poručio: — Svima nama i našoj Koprivnici želim da i dalje ostane jedan od najrazvijenijih gradova, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i šire; da i dalje imamo najkvalitetniji život – kao što ga imamo danas. Želim nam da budemo inovativni, progresivni, proaktivni, dakle da otvaramo nova vrata i lovimo nove prilike. To je nešto što smo naučili i znamo raditi. Također nam želim da budemo grad otvoren prema svima, koji u sebi stvarno nosi veliko srce, dijalog i zajedništvo. Uspjeli smo u tome u dosadašnjih 660, želim da nam tako bude i u narednih 660 godina.

Bila je to prigoda i za uručenje javnih priznanja. Tako u plakete grada dobili gradska Turistička zajednica i koprivničke mažoretkinje. Medalje Grada s po 10.000 kuna dobili su zlatni darivatelji krvi Josip Gregurec, Martin Strmecki i Ranko Šegerc; volonter Zvonimir Šešek; potom ratni zapovjednik 117. brigade Dragutin Kralj, frizerka Marija Posavec, vatrogasac Ivan Golubić te ravanatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Josip Nakić Alfirević.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Posebno je emotivno bilo uručenje povelje počasnog građanina s ključevima grada koje je dobio primarijus doktor Krešimir Švarc. U njegovo ime građanima Koprivnice zahvalila je njegova kćer Sanja Švarc Janjanin: — Dozvolite mi da umjesto mog oca pročitam ovih nekoliko riječi koje je on napisao. Previše je uzbuđen i bilo bi puno suza. Poštovane dame i gospodo, drage Koprivničanke i Koprivničanci, dozvolite mi da vam se iskreno i duboko zahvalim na priznanju koje ste mi dodijelili. Ono je kruna svog mog dugogodišnjeg rada, svih onih desetljeća rada kojima sam pokušao doprinijeti razvoju zdravstva i ginekološke skrbi u našem gradu. Hvala kolegama iz Liječničkog zbora, posebno doktorici Vesni Dulikravić, doktorici Vlatki Poje i profesoru Hrvoju Petriću koji se kao vrstan povjesničar često osvrtao na moj rad. Hvala i svim onim ženama koje su kroz sve moje radne godine spremno položile svoje zdravlje i povjerenje u moje liječničke ruke. Ja sam u dubokoj starosti, ali ju ne doživljavam kao poraz. A tome doprinosi i ovaj dan. Hvala vam još jednom, želim vam dug život i puno zdravlja.

Okupljeni u Domoljubu su ustali i gromkim pljeskom izrazili poštovanje velikom Krešimiru Švarcu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Nagradu za životno djelo dobio je pak močilski župnik, monsinjor Leonard Markač. Ustvrdivši da, bez lažne skromnosti misli da bi mnogi drugi građani mogli biti na pozornici Domoljuba kao nagrađeni od svojih sugrađana. Prisjetio se da je prije 38 godina došao u službu kapelana u Župu svetoga Nikole i od tada ostao u gradu kojega je zavolio, i koji nosi titulu slobodnog kraljevskog grada: — Koprivnica je postojala i prije te davne 1356. godine. A i ova sloboda koja je dana tom gradu čini ga ponosnim i velikim. Jer sloboda je najveći Božji dar koji čovjek može primiti. Slobodan čovjek može u svojoj slobodi biti kreativan, koristiti drugima jer tek rob zna što je sloboda. Mi smo slobodu primili zahvaljujući mnogim žrtvama mnogih naših dragih branitelja, domoljuba koji su nam podarili slobodu. A, budimo iskreni, ne znamo ju cijeniti.

Monsinjor Markač je zaključio da ovo priznanje prosljeđuje svojim kolegama svećenicima iz koprivničkog dekanata i svojim dragim župljanima, a onda i svim građanima Koprivnice.
Vrijedno je spomenuti da je monsinjor Markač svoju novčanu nagradu od 30.000 kuna podijelio popola – Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce te Caritasu močilske župe. I Marija Posavec dio je svoje nagrade od 10.000 kuna odlučila darovati, i to zakladi za razvoj obrtništva.

zatvori