Četvrtak, 18. travnja 2024.

Asistent na koprivničkom sveučilištu preuzeo dužnost ravnatelja HRT-a

Hrvatski sabor danas je imenovao Blagu Markotu za vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, nakon što je Siniši Kovačiću produljeni mandat istekao 1. listopada. Markota je na HRT-u zaposlen od 1999. godine, a Koprivničancima je posebno zanimljivo to što radi i u Koprivnici: zaposlen je, naime, kao asistent za medijski menadžment na Sveučilištu Sjever.

Sabor je većinom glasova (115 za, 4 protiv i 4 suzdržana) danas potvrdio njegovo imenovanje nakon što ga je za to radno mjesto prethodno predložio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Markota na mjesto v.d. glavnog ravnatelja dolazi s mjesta rukovoditelja HRT-ove Radne jedinice “Arhivi i programsko gradivo”. Između ostaloga, u svom je radnom vijeku bio i ravnatelj Hrvatske televizije, rukovoditelj Odjela za marketing Hrvatske televizije, savjetnik glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, projektni menadžer u Radnoj jedinici Logistika Hrvatske radiotelevizije te financijski analitičar. 2008. i 2009. godine predsjedao je i Upravom Orfeja, HRT-ove tvrtke-kćeri.

Član je Izvršnoga odbora Svjetskoga saveza audiovizualnih arhiva FIAT/IFTA, a aktivan je i u Europskoj radiodifuzijskoj uniji (European Broadcasting Union – EBU) kao projektni menadžer za digitalizaciju audiovizualnih arhiva javnih medijskih servisa u jugoistočnoj Europi. Član je i više radnih skupina Ministarstva kulture za arhivistiku i digitalizaciju kulturne baštine.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu trenutačno pohađa doktorski studij iz Poslovne ekonomije te je doktorski kandidat.

zatvori