Subota, 20. travnja 2024.

Anđelini oslikani tanjuri u Lipiku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik je povodom Mjeseca hrvatske knjige otvorena je izložba oslikanih tanjura podravskim vezom “Podravski srcopis” đurđevačke umjetnice i novinarke Anđele Lenhard Antolin.

Izloženi su i primjerci ručnoga rada lipičke Đurđevčice Božice Toth, izrađeni prema tradicijskim predlošcima. Izložbi su pored brojnih posjetitelja prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar te gradonačelnik Vinko Kasana, koji je i otvorio izložbu.

Našu županiju je predstavljala predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, koja je pored pozdrava i dobrih želja govorila o umjetnici i izloženim radovima.

Anđela Lenhard Antolin se bavi dugi niz godina oslikavanjem tanjura pučkom ornamentikom – motivima podravskog veza. Oduvijek je vez i tekstilno rukotvorje važan dio tradicije i kreativnosti podravskih žena, koje su svoje osjećaje, nadanja i želje s ljubavlju prikazivale kroz stoljeća različitim tehnikama na platnu.

Đurđevačka umjetnica je te motive prenijela na tanjure sa željom da ih otme zaboravu i prikaže na izložbama diljem Hrvatske, kojih je do sada imala desetak.

Neumorno prikuplja građu, ostvaruje svoje ideje i priprema nove izložbe, što je izuzetno važno za očuvanje naše tradicije na ovakav jedinstveni način.

Izložbi su prisustvovale i članice Udruge žena Grada Đurđevca, a posebni glazbeni ugođaj su stvorili Ana i Miroslav Betlehemduo Bemian izvedbama svojih pjesama o Podravini.

zatvori