Utorak, 26. ožujka 2024.

Udruga ‘Bolje sutra’ priprema kviz za gradske vijećnike – znaju li kakav su dokument donijeli?

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice višednevnim programom obilježava Međunarodni dana osoba s invaliditetom kojemu je posvećen 3. prosinca.

Članovi Udruge jučer su posjetili dvije osnovne škole – one u Đelekovcu i Velikoj Mučni te tamošnje učenike upoznali s načinom života osoba s invaliditetom. Predsjednica koprivničke Udruge osoba s invaliditetom Marija Mraz:

Htjela bih naglasiti da smo ovdje stavili naglasak na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. S obzirom na to da su učenici iz ovih škola putnici, pokušali smo im dočarati prepreke kako učenici, da su osobe s invaliditetom, pogotovo u kolicima, ne bi mogli putovati autobusima u škole. Učenici su bili zabrinuti kako bi njihov prijatelj da je u kolicima došao u bilo koju od ove dvije škole.

A Udruga „Bolje sutra“ pozvala je koprivničke gradske vijećnike da im se pridruže obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Za njih u petak pripremaju kviz o Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom grada Koprivnice, dokumentu kojeg je Gradsko vijeće donijelo ove godine.

Oni su kao donositelji odluka digli ruku za ovaj dokument, a sada nas zanima što oni o njemu uopće znaju. Zašto su digli svoju ruku i koliko im je dokument poznat.

Nakon kviza, gradski vijećnici koji se odazovu pozivu Udruge zaigrat će s članovima Košarkog kluba osoba s invaliditetom košarku u kolicima.

Do kraja tjedna članovi Udruge posjetit će, između ostalog, i Općinu Gola gdje će vijećnike upoznati s potrebama osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici te Osnovnu školu Koprivnički Ivanec gdje će osobe s invaliditetom približiti učenicima petog razreda.

Prvih deset dana prosinca u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ bit će postavljena izložba likovnih radova učenika Osnovne škole Sokolovac pod nazivom „Obojeno razlikama“. Likovni radovi su nastali iz aktivnosti projekta „JA sam kao i Ti – senzibilizacija djece bez teškoća o osobama s invaliditetom“.

Sljedećeg tjedna članovi Udruge sudjelovat će u Zagrebu na radionici pod nazivom “Izazovi u odrastanju djece s teškoćama” na Županijskom stručnom vijeću edukacijskih rehabilitatora. Tamo će educirati rehabilitatore i pedagoge koji rade s učenicima s motoričkim teškoćama o spolnosti mladih s teškoćama jer Udruga “Bolje sutra” kontinuirano provodi projekte s tom tematikom.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koprivnička Udruga završit će sljedećeg četvrtka u Velikoj Mučni lutkarsko-scenskim prikazom “Tko je Nataša?“ – priča o prihvaćanju različitosti.

zatvori