Četvrtak, 25. travnja 2024.

Objavljen je natječaj za županijske stipendije, evo tko će imati prednost

Koprivničko-križevačka županija objavila je javni natječaj za dodjelu studentskih stipendija za ovu akademsku godinu. Nakon dosadašnjih studentskih kredita, Županija je prešla na model stipendija koje će ove godine dobiti dvadeset podravsko-prigorskih studenata.

Stipendija će iznositi 700 kuna mjesečno, a prednost kod dodjele imaju deficitarne struke. To su u našoj županiji, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, doktori medicine, magistri farmacije, edukacijske rehabilitacije, psihologije i prava, prvostupnici i magistri strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva i učitelji matematike i fizike.

Zanimanja su to koja će studentima donijeti najveći broj bodova, a od ostalih kriterija uzimat će se u obzir, između ostalog, prosjek, godina studija, osvojene nagrade i socijalni status.
Da bi se uopće mogli prijaviti za županijsku stipendiju studenti moraju zadovoljiti određene uvjete, primjerice moraju biti hrvatski državljani, redoviti studenti, imati prebivalište na području naše županije te ne smiju istovremeno primati neku drugu stipendiju ili studentski kredit.

Važno je još jednom podsjetiti da studenti koji su u sustavu kreditiranja na njemu i ostaju, a studente koji se ove godine prvi put prijavljuju zahvaćaju stipendije.

Koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal istaknuo je i da će se svake godine dodjeljivati sve više stipendija. — Mislim da će naši studenti biti zadovoljni ovakvim oblikom stipendiranja. Mi ćemo postepeno povećavati broj stipendija jer će se smanjivati broj kredita. Sad izdvajamo preko 2,5 milijuna kuna za glavnicu i subvencioniranu kamatu kredita, a kad taj program završimo doći ćemo u situaciju da ćemo oko 2 milijuna kuna izdvajati za stipendije. Smatramo da je to nešto što javni novac mora pratiti.

Prijave za županijsku stipendiju mogu se dostaviti osobno ili poštom na adresu Županije do 7. studenog, a rezultati natječaja bit će objavljeni na službenim internetskim stranicama Županije u roku od osam dana nakon završetka natječaja.

zatvori