Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Županija će se kreditno zadužiti, a poskupjet će i mjesečne karte za učenike

Koprivničko-križevačka županija će se kreditno zadužiti.

Razlog tomu je slabije punjenje proračuna, pojasnio je članovima Skupštine župan Darko Koren: — Činjenica jest da mi u ovoj 2016. godini imamo određenih problema u prihodovnoj strani proračuna i to po osnovi prihoda od rente na mineralne sirovine koja je u značajnom iznosu manja od planirane. To se nikako nije moglo predvidjeti jer je posljedica pada cijena derivata na svjetskom tržištu.

Župan Koren se pribojava da će Županija do kraja godine prihodovati čak 10 milijuna kuna manje: — Ono što mi u ovom trenutku možemo napraviti, to je da tu rupu do kraja godine zatvorimo s tim jednogodišnjim jednokratnim kreditom – pozajmicom od 8,8 milijuna kuna.

Koren kaže da je riječ o iznimno povoljnom aranžmanu jer je s poslovnom bankom dogovorena kamata od 1,65%.

A govoreći o rupama u proračunu, župan Koren je ustvrdio da je za nju zaslužna i bivša hrvatska vlada koja je jednostrano raskinula ugovor o financiranju javno privatnog partnerstva. Riječ je o oko 3,5 milijuna kuna koliko Županija godišnje plaća za zgradu Gimnazije “Fran Galović” te o još 1,2 milijuna kuna od sedam koliko Županija ulaže u učenički prijevoz. — Nažalost ćemo tu poziciju iduće godine morati revidirati na neki način. Prije svega, u dogovoru s prijevoznikom pokušat ćemo dobiti još povoljniju cijenu, a isto tako i vjerojatno povećati cijenu mjesečne karte. To sada nažalost moram najaviti, povećat ćemo cijenu s 50 na 100 kuna jer mi više u idućoj godini taj iznos više ne možemo osigurati.

Koren je važnim smatrao istaknuti da se Županijska uprava nije odrekla nijednog kapitalnog projekta, osobito onih u školama, te je izrazio uvjerenje da će do kraja godine dio proračunskih rupa popuniti viškom prihoda za zdravstvene ustanove iz projekata koje one neće uspjeti realizirati. O tome će, kaže Koren, više riječi biti u prosincu, kada će se ponovno rebalansirati proračun. Osim toga, kraju se bliži i isplata jednokratnog kredita od 5 milijuna kuna kao i kredita za Odjel interne koprivničke bolnice. I dok će zbog toga doći do financijskog olakšanja, Županija će možda ostvariti prihode od prodaje udjela u trgovačkim društvima, najavio je župan Koren pojasnivši da je riječ o tvrtkama PZC Varaždin i Ceste Bjelovar. Sve to naslućuje da će se o proračunu razgovarati na drugačiji način, zaključio je podravsko-prigorski župan, istaknuvši da se zadužuju sve lokalne uprave koje nešto žele realizirati.

Oporbeni vijećnici, iako razumiju realne razloge i potrebe za kreditnim zaduženjem, smatraju da je županijski proračun ipak bio nerealno planiran, rekao je predsjednik oporbenog kluba SDP-a, HNS-a i HSU-a Marinko Bagarić: — Priznajem da je teško predvidjeti ovo što se dogodilo s prihodima od rente na mineralne sirovine. No, na jednoj stavci fulati za cijelu godinu 10 milijuna?! Meni je to previše. To je jedno. Drugo, kratkoročni kredit se diže za premošćenje jaza zbog razlike nedinamike punjenja proračuna itd. Meni se čini da se kreditom ne može podmiriti manjak novca za JPP i učenički prijevoz. Ali ako vi kažete da može, u redu. Mislim da će naš klub biti protiv.

Oporba je doista bila protiv pa je odluka o kreditnom zaduženju, ali i o rebalansu ovogodišnjeg proračuna naše županije, donesena većinom vladajućih glasova.

U službenom obrazloženju rebalansa ovogodišnjeg proračuna stoji:

Ukupni prihodi i primici Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2016. godinu (u daljnjem tekstu: Proračun) bili su planirani u iznosu 221.796.259,15 kune, te planirani višak prihoda i primitaka iz ranijih godina u iznosu 8.039.323,00 kune. Predloženim ovim Izmjenama i dopunama Proračuna smanjenje prihoda iznosi 4.620.588,59 kune, dok se primici povećavaju za 8.800.000,00 kuna. Preneseni višak iz prethodne godine iznosi 7.079.741,03 kuna. Sveukupno povećanje planiranih prihoda i primitaka Proračuna iznosi 4.179.411,41 kune te novi plan prihoda i primitaka ukupno iznosi 225.975.670,56 kuna.

zatvori