Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Projektom ‘Zdravi grad’ osigurano 185 paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama

Socijalna samoposluga Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica uspješno je provela projekt u sklopu ‘Zdravog grada’ koji je financijski podržao Grad Koprivnica. Kroz taj je projekt odobreno 7.000 kuna za kupnju paketa s hranom za korisnike Socijalne samoposluge.

Projekt je trajao od 1. travnja do 30. rujna ove godine, a paketi koji su tim sredstvima kupljeni sadržavali su osnovne prehrambene namirnice: brašno, šećer, ulje, tjesteninu, sol i konzerve. Ovisno o broju članova obitelji kojima su bili namijenjeni, paketi su nadopunjavani i drugim artiklima iz donacija.

Socijalna samoposluga koprivničkog Crvenog križa svakog tjedna pomaže između 10 i 20 obitelji paketima koji sadrže prehrambene i higijenske potrepštine. Uz namirnice koje su nabavljene sredstvima Grada Koprivnice, dio pomoći prikupljen je i donacijama naših sugrađana na akcijama u trgovačkim centrima, a pristigle su i novčane donacije građana i tvrtki. Hrvatski Crveni križ donirao je žitarice i dječju hranu. Također, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica kupnju hrane za Socijalnu samoposlugu financira i sredstvima prikupljenima u kasicama Crvenog križa u poslovnicama banaka – na taj su način građani ove godine donirali nešto više od dvije i pol tisuće kuna, dok su građani i tvrtke pojedinačno uplatili 3.770 kuna. Sav je taj novac bio utrošen na kupnju hrane za Socijalnu samoposlugu.

Tijekom devet ovogodišnjih mjeseci kroz Socijalnu samoposlugu podijeljeno je 577 paketa pomoći s hranom i higijenskim potrepštinama, a primilo ih je 235 obitelji koje su na popisu Grada Koprivnice. Svakako vrijedi spomenuti kako u radu Socijalne samoposluge sudjeluju i brojni volonteri.

Nakon završetka projekta financiranog u sklopu ‘Zdravog grada’, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica partner je s još 26 gradskih gruštava u projektu čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ, a kojim će biti osigurani paketi s hranom i higijenskim potrepštinama za najpotrebitije građane. Riječ je o projektu „Humanitarni paketi za središnju Hrvatsku“, a ugovor je potpisan s Ministarstvom socijalne politike i mladih kao posredničkim tijelom za Europski fond za najpotrebitije (FEAD). Kroz taj projekt Hrvatski Crveni križ će u sljedećih godinu dana financirati nabavu i podjelu 83.538 paketa pomoći u hrani i higijeni za napotrebitije građane na područjima 6 županija: Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke u vrijednosti od oko 8,3 milijuna kuna. Odobreni projekt Hrvatski Crveni križ provest će u suradnji s 26 partnerskih gradskih društava Crvenog križa na području spomenutih 6 županija.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uspješno već drugu godinu organizira rad Socijalne samoposluge te kontinuirano pomaže sugrađanima u socijalnoj potrebi, a prema popisima Grada Koprivnice. Zahvaljujući novom projektu i kontinuiranim donacijama, rad Socijalne samoposluge se nastavlja.

zatvori