Subota, 20. travnja 2024.

Učiteljica Violeta Pranjić i Komunalac nagrađeni za svoj rad na zaštiti okoliša

Učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Gotalovo Violeta Pranjić i koprivničko Gradsko komunalno poduzeće Komunalac primili su jučer nagrade za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini koje im je dodijelilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ove se nagrade i priznanja dodjeljuju predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora i pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija čiji su projekti iz područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja izabrani na javnom natječaju Ministarstva.

Učiteljica Violeta Pranjić nagradu je osvojila za doprinos razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu. Ona već 15 godina radi u Područnoj školi Gotalovo (u sastavu Osnovne škole Gola) koja je četiri godine u samom hrvatskom vrhu po količini sakupljenog papira, što je rezultat i njenog izuzetnog angažmana za koji je već dobila brojne nagrade. U suradnji s mještanima organizirala je projekt “Biciklirajmo mi u obitelji svi” s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, a sudjelovala je i u pokretanju projekta “Od vrta do stola” u okviru kojega će se postaviti plastenici te uzgajati i prerađivati voće i povrće. Osim toga, organizirala je i akciju sakupljanja plastičnih čepova, a sredstva prikupljena tim akcijama uložena su u Područnu školu Gotalovo.

Izvor: GKP Komunalac.
Izvor: GKP Komunalac.

Recimo i da je priznanje u istoj kategoriji dobila i profesorica biologije i kemije Irena Tišljar iz đurđevačke Gimnazije dr. I. Kranjčeva za svoj rad na popularizaciji održivog razvoja i ekološkim projektima. Između ostaloga, u suradnji s koprivničkim Zavodom za javno zdravstvo sudjelovala je u uzorkovanju zraka na prisutnost žive na đurđevačkom području zbog neposredne blizine CPS-a Molve.

Komunalac je, pak, na natječaj prijavio projekt “Smart upravljanje za čisti okoliš” te dobio priznanje u kategoriji A) Poslovni sektor, za iznimne organizacije ili skupine organizacija sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koji im omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava. Konkretno, Komunalac je nabavio novo dvokomorno vozilo, spremnike za odlaganje otpada Bigbelly i Bigbelly Smart, koševe za odvojeno prikupljanje otpada, univerzalno vozilo (MUVO), spremnike za problematični (opasni) otpad, novo roto sito i 500 besplatno podijeljenih plastičnih kompostera, a aktivirana je i aplikacija “Zakrpaj.to”. Svim navedenim Komunalac je pridonio uređenju prostora grada Koprivnice i kvaliteti života građana, kao i očuvanju okoliša.

Nagrade i priznanja dodijeljeni su jučer u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a dobitnicima ih je uručio ministar Slaven Dobrović.

Izvor: GKP Komunalac.
Izvor: GKP Komunalac.

 

zatvori