Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Mitska bića Podravine i potraga za blagom bili su dio Tjedna cjeloživotnog učenja u Muzeju

Muzej grada Koprivnice već je četvrtu godinu zaredom sudjelovao u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja koji se održao od 26. rujna do 2. listopada. Bio je to jubilarni 10. takav Tjedan, a Muzej je pritom udružio snage s dječjim vrtićima “Tratinčica” i “Vrapčić”, Centrom za odgoj i obrazovanje “Podravsko sunce”, Srednjom školom Koprivnica, Osnovnom školom “Braća Radić”, Domom za starije i nemoćne te Klubom za starije osobe “Mariška”.

Pod motom ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja “Provježbaj mozak!” održane su različite aktivnosti: od predavanja do radionica s različitim zadacima do edukativnih igrica na temu upoznavanja podravske etnografske, kulturne i kulturno-povijesne baštine kako bi se kroz razne oblike neformalnog obrazovanja potaknuo interes zajednice za lokalnu baštinu, razmjenu praktičnih i teorijskih znanja kod djece predškolske dobi, učenika, odraslih osoba i osoba treće životne dobi.

Tjedan je započeo u dječjim vrtićima “Tratinčica” i “Vrapčić” gdje su se djeca, rješavajući edukativne igrice, logičke zadatke iz matematike i zadatke s elementima mustri i vezova, upoznala s ručnim radovima koji su dio naše podravske narodne baštine, prepoznavala geometrijska tijela, preslikavanje u ravnini, okušala se u izradi veza brojem križići, uvježbala grafomotoričke vještine kroz aktivnosti “dovrši crtež i niz u crtovlju”, “provlačenje igle kroz rupe”, “oboji mustru kao što je na vezu i po izboru”, “spoji točke na crtežu”, “precrtaj mustru po želji te ju oboji ili probaj iglom i koncem vesti”.

Središnji dio Tjedna bio je posvećen aktivnostima u suradnji s učenicima viših razreda “Podravskog sunca”. Učenici su rješavali logičke zadatke i edukativne igrice iz matematike, upoznali se s geometrijskim tijelima te istovremeno vezli uzorke bodom križići brojeći niti na platnu prema mustri sa stolnjaka iz Novigrada Podravskog. Zatim su se putem etnografskih fotografija iz fundusa Muzeja upoznali s tradicijskom arhitekturom i kulturom stanovanja u Podravini te izradili skicu svoje podravske hiže po kojoj će izraditi maketu koristeći prirodne materijale – drvo i slamu.

Nakon toga, učenici “Podravskog sunca” i Srednje škole Koprivnica tražili su – skriveno blago. U potrazi za blagom upoznali su se s kulturnim i povijesnim spomenicima grada Koprivnice, a svi su ih putevi na kraju doveli u Muzej gdje su blago i pronašli.

Tjedan cjeloživotnog učenja u Muzeju završio je predavanjem više kustosice Marije Mesarić “Fantastična i mitska bića iz podravske narodne predaje” u Domu za starije i nemoćne osobe. Nakon predavanja, neki od korisnika Doma ispričali su svoja sjećanja o pozoju, suđenicama, kućnim zmijama i seoskim coprnicama.

Zatim su učenici 5. d razreda posjetili Muzej gdje su se upoznali s povijesnim izvorima te protegnuli svoje moždane vijuge i riješili zadatke vezane uz povijesne izvore u Muzeju.

Posljednja aktivnost 10. Tjedna cjeloživotnog učenja bila je radionica na temu magičnih bića Podravine u školskoj knjižnici OŠ „Braća Radić“ na kojoj su se učenici 7. b razreda i grupa darovitih učenika upoznali s mitskim bićima iz Podravine, poslušali priču Paole Jakopiček The story of the forest lady and the black prince te prikazali i prezentirali mitska bića pesoglavca, vilu, jednoroga, mraka i malog s crvenom. Bilo je živo i veselo!

U ovogodišnjem 10. Tjednu cjeloživotnog učenja sudjelovalo je 210 sudionika koji su kroz brojne aktivnosti protegnuli svoje moždane vijuge, upoznali etnografsku i kulturnu baštinu svog kraja, razvijali svoje sposobnosti, poboljšali svoje znanje i vještine te neki od njih podijelili s nama svoja sjećanja i vlastita životna iskustava.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori