Subota, 20. travnja 2024.

U rujnu smo imali rekordno mnogo kaznenih djela, ukupna materijalna šteta veća od 100 milijuna kuna

U rujnu se dogodilo više kaznenih djela i više prometnih nesreća, ali manje prekršaja narušavanja javnog reda i mira nego u prethodnom mjesecu, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Broj od 178 kaznenih djela, koliko je zabilježeno u prethodnom mjesecu, daleko je najveći ove godine. Rekord je postignut i kod iznosa materijalne štete u počinjenim istih koji je u rujnu dosegnuo 100.861.659 kuna. Zašto je tomu tako pojasnio je glasnogovornik Policijske uprave Dražen Laljek: — Uz ovih velikih 178 kaznenih djela još je impresivnija ona brojka ukupne materijalne štete koja, gotovo ni na godišnjoj razini nije počesto nije iznosila toliko, a sad samo za rujan iznosi više od 100 milijuna kuna. Veći dio se zapravo odnosi na dovršeno kriminalističko istraživanje pranja novca i utaje poreza o kojima smo vas izvijestili tijekom mjeseca rujna.

Najviše kaznenih djela zabilježeno je na našem koprivničkom području i to 112, 43 kaznena djela dogodila su se na području Policijske postaje Đurđevac, 21 na području Policijske postaje Križevci i dva kaznena djela Postaje prometne policije Koprivnica. Njihova ukupna razriješenost je visokih 90,4%.

Gledajući na godišnjoj razini, u prvih ovogodišnjih devet mjeseci zabilježno je 6,7% više kaznenih djela nego u istom razdoblju prošle godine.

Foto: PU koprivničko-križevačka.
Foto: PU koprivničko-križevačka.

Što se pak tiče sigurnosti prometa, u rujnu je zabilježeno 67 prometnih nesreća što je više od mjesečnog prosjeka, no u njima nije poginula nijedna osoba. Na godišnjoj razini bilježimo porast i u broju prometnih nesreća i to od 5,1%. Broj stradalih u prometnim nesrećama je u prvih devet mjeseci ove godine bio manji nego u istom razdoblju prošle godine za 8,1%. Manje je i smrtno stradalih: do rujna ove godine na podravsko-prigorskim prometnicama poginulo je 9 osoba, dok ih je prošle godine do rujna smrtno stradalo 13.

Pod utjecajem alkohola bilo je 18 sudionika prometnih nesreća, a okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće su nepropisna i brzina neprimjerena uvjetima te oduzimanje prednosti prolaska, kazao je glasnogovornik Laljek. — Djelatnici prometne policije su na ovu problematiku reagirali na način da su utvrdili čak 1.338 prometnih prekršaja. Iz prometa su isključena 182 vozača i 24 vozila, a oduzeto je 68 vozačkih dozvola. U prostorijama policije do otriježnjenja zadržano je 11 vozača, 18 je uhićeno i 12 dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

Uz to je, kaže Laljek, provedeno 17 preventivno-represivnih akcija usmjerenih na uzroke nesreća u prometu, odnosno zaštitu ugroženih kategorija.

U rujnu je zabilježeno manje prekršaja narušavanja javnog reda i mira, Na godišnjoj razini gotovo jednak broj – 307 prekršaja zabilježno je prošle, a 306 ove godine. U padu su i prekršaji s obilježjima nasilja poput tučnjava kojih je manje za 8,2% na godišnjoj razini.

Na kraju spomenimo da su se u rujnu dogodila samo dva požara na građevinskim objektima i da u njima nije bilo ozlijeđenih osoba. Manji broj požara zabilježen je tijekom cijele godine – do sada ih je bilo 39, dok je u istom razdoblju prošle godine gorilo 44 objekata.

zatvori