Utorak, 23. travnja 2024.

POČELA JE SEZONA GRIJANJA Evo na što morate paziti

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, Policijska uprava koprivničko-križevačka upozorila je građane da jednom godišnje provjere ispravnost plinskih trošila i trošila na tekuća goriva, sustav centralnog grijanja te da prije sezone grijanja očiste dimnjake.

Policijska službenica za odnose s javnošću Dijana Žagar istaknula je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije još neke od najznačajnijih savjeta kojih bi se građani trebali pridržavati kako bi se zaštitili od požara:

Da ne pale krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevaju ih prije paljenja zapaljivim tekućinama. Prilikom korištenja peći ili kamina treba voditi računa o sigurnosti u okruženju, a to se odnosi ponajviše na različite zapaljive predmete. Imali smo ove godine jedan slučaj gdje je građanin kod peći na drva stavio sušiti rublje i otišao iz kuće. Uslijed topline došlo je do požara. Na sreću bile su samo lakše ozljede.

Policijska službenica za odnose s javnošću upozorila je i na situacije u kojima obavezno treba pozvati dimnjačara:

Ukoliko se primijeti da, lajčki rečeno, dimnjak dobro ne vuče. To se može vidjeti kad se u prostoriji glatke površine rose jer se tad radi o povratku dimnih plinova. Ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to također može biti povezano s neispravnim dimnjakom. Obavezno treba pozvati dimnjačara i ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Treba voditi računa i o pepelu koji se baca nakon čišćenja peći, poručuje Žagar, jer on još 24 sata može izazvati požar. Ne smije ga se stoga bacati u kontejnere za smeće i druga odlagališta.

Najčešći uzroci požara na građevinskim objektima, kojih je u protekle dvije godine bilo 22, su neadekvatno izvedene i neispravne dimovodne cijevi i neredovito čišćenje dimnjaka. Do listopada ove godine zabilježeno je ukupno sedam požara.

Službenica za odnose s javnošću podsjetila nas je i na dvije eksplozije unazad dvije godine koje su bile uzrokovane neispravnim instalacijama. Prva se dogodila 2014. u Miklinovcu i u njoj je zbog istjecanja plina teško stradao 51-godišnjak, a lakše 82-godišnjakinja. Neispravne instalacije uzrokovale su i eksploziju koja se 2015. dogodila u Reki, a u njoj na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba.

zatvori