Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Održana konferencija o zelenoj javnoj nabavi u sklopu projekta Primes

U Koprivnici je 14. listopada 2016. godine održana konferencija pod nazivom „Zelena javna nabava – ciljevi i iskustva iz prakse“. Konferenciju su u sklopu projekta Primes organizirali Regionalna energetska agencija Sjever, UNDP Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica.

Na konferenciji su predstavljeni primjeri uspješnih postupaka zelene javne nabave realiziranih tokom provedbe projekta Primes. U provedbu zelene nabave bili su uključeni Grad Koprivnica, Grad Križevci, Opća bolnica dr. Tomislav Bardek i Dom zdravlja Otočac koji su realizirali dvadeset postupaka zelene javne i bagatelne nabave u ukupnoj vrijednosti preko 1.800.000 eura te smanjili emisiju ugljičnog dioksida za više od 4.300 tona godišnje.

Spomenutim naručiteljima podijeljena su priznanja za smanjenje otiska ugljičnog dioksida i doprinos očuvanju i zaštiti okoliša i prirode. Priznanja su uručena zamjeniku koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišelu Jakšiću, zamjeniku gradonačelnika Grada Križevaca Tomislavu Katanoviću te predstavnici Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Meliti Kuharić.

Na konferenciji je održan i niz stručnih predavanja. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje 2015. – 2017. s pogledom do 2020. godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prisutne je upoznao s mogućnostima sufinanciranja za javni i privatni sektor. Također su predstavljeni projekti Procure kojeg provodi Grad Koprivnica, projekt EmBuild na kojem radi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, zatim projekti SIMPLA i FIESTA Regionalne energetske agencije Kvarner, Dynamic Light Međimurske energetske agencije te projekt Infinite Solutions kojeg provodi Regionalna energetska agencija Sjever.

Ovom konferencijom obilježen je završetak projekta Primes kojeg Regionalna energetska agencija Sjever i UNDP Hrvatska, zajedno s partnerima iz još pet europskih zemalja, provode od 2013. godine u sklopu programa Intelligent Energy Europe.

zelena-javna-nabava-logotipi

zatvori