Petak, 19. travnja 2024.

Grad podupire tradicijske i umjetničke obrte sa stotinu tisuća kuna

Ove će godine trinaestero koprivničkih obrtnika podijeliti nešto manje od sto tisuća kuna (99.753,99 kn). Riječ je o gradskoj potpori koju je Grad Koprivnica na inicijativu Udruženja obrtnika ustanovio prije četiri godine za tradicijske i umjetničke obrtnike – postolare, krojače, zlatare, dimnjačare, izrađivače suvenira…

Godišnje se tako dijeli 100.000 kuna, a namjenu nam je istakla tajnica Udruženja obrtnika, ali i članica Povjerenstva koje razmatra pristigle prijave Jasmina Markota:

Imamo čak zanimljivih situacija da oni koji su se prijavili nemaju ni potrebe za svih 10.000 kuna koliko mogu dobiti tom potporom. To su obrti u kojima su skromnije potpore. Nešto se pokriva režijskih troškova. Po izboru obrtnika vraćaju im se iznosi za račune za vodu, struju i plin, te komunalne naknade ali bez PDV-a, i to za šest mjeseci. Dosta često se kupuju i alati koji su im potrebni ili se iz te potpore financira uređenje poslovnih prostora ili radionica.

Iako je riječ o potpori za koju je propisana jednostavna procedura, odaziv koprivničkih obrtnika ipak je relativno slab. I dok neki sve ove četiri godine uspješno apliciraju, neki se obrtnici još uvijek nisu ni pokušali javiti, istakla je tajnika Udruženja obrtnika, izrazivši uvjerenje da će Gradsko vijeće prihvatiti prijedlog s imenima izabranih za ovu gradsku subvenciju.

zatvori