Četvrtak, 18. travnja 2024.

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE Kako su naši mališani postali sigurniji u prometu

U sklopu ovogodišnje preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici su sa sigurnim načinom sudjelovanja u prometu upoznali više od 1.300 osnovnoškolaca s područja naše županije.

Akcijom je tradicionalno obuhvaćeno najviše prvašića, a mališani su na početku školske godine slušali edukativna predavanja na kojima su, između ostaloga, učili o pravilnom načinu kretanja pješaka i biciklista, znacima koje koriste policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa te korištenju sigurnosnog pojasa. Rekla nam je to na jučerašnjoj konferenciji za medije voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc:

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).
Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).

— Naglasak na predavanjima bio je djeci pojasniti kako se sigurno kretati kao pješak u prometu, kojom stranom kolnika se kretati ukoliko nema nogostupa, da se cesta treba prijeći preko obilježenog pješačkog prijelaza i da se prije prelaska treba obavezno pogledati lijevo, desno pa opet lijevo i tako dalje. Kratko smo se dotaknuli i problematike djece kao vozača bicikala. Ukazano im je da oni još uvijek ne mogu samostalno upravljati biciklom, da moraju biti u pratnji odrasle osobe, imati zaštitnu kacigu te, u uvjetima smanjene vidljivosti, i reflektirajući prsluk.

U sedam prvih razreda, u dogovoru s nastavnicima, održani su i “pješački vlakovi” u sklopu kojih su policijski službenici prošetali s djecom u zoni škole i na taj način im „u praksi“ pojasnili prometne znakove.

Prošlog mjeseca policijski službenici za preventivu sudjelovali na 14 roditeljskih sastanaka. Roditeljima prvašića pričali su o načinima sigurnog sudjelovanja njihove djece u prometu. — Njima je također objašnjeno kako im se djeca trebaju kretati u prometu, ali im je i skrenuta pozornost na pravilan način prijevoza djece u vozilu. Znači da djeca trebaju biti vezana pojasom, a ona niža od zakonom propisanih 150 cm trebaju biti u sjedalicama — ističe Škvorc.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Prije početka školske godine policijski službenici također su pregledali stanje cestovne infrastrukture i prometne signalizacije u zonama osnovnih, ali i srednjih škola i dječjih vrtića. Tom prilikom je, kaže Škvorc, uočen samo jedan nedostatak koji se odnosio na nepreglednu prometnu signalizaciju i koji je otklonjen prije početka škole.

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa istaknula je i da se u suradnji s Gradom pokušava pronaći najbolje rješenje za prilaz djeci u Osnovnu školu „Đuro Ester“. Hoće li biti izgrađena pješačka staza ili će se uspostaviti zona smirenog prometa, još uvijek se ne zna, ali Škvorc vjeruje da će do kraja godine biti gotova projektna dokumentacija i da će se djeci omogućiti što sigurniji pristup toj osnovnoj školi.

zatvori