Srijeda, 27. ožujka 2024.

ORSAT MILJENIĆ Koprivnica je uspješan socijaldemokratski grad s problemima koje nije zaslužila

Jedan od devetero kandidata za novog predsjednika SDP-a Orsat Miljenić jučer je posjetio stranačke kolege u Podravini i Prigorju. U sklopu unutarstranačke izborne kampanje posjetio je SDP-ovce u Križevcima, Đurđevcu, Novigradu i naravno u Koprivnici.

Govoreći ovdašnjim SDP-ovcima, Miljenić je podsjetio da SDP počiva na dva stupa – antifašizmu i socijaldemokraciji, a zbog rezultata koje je Hrvatska postigla u vrijeme vlade SDP-a i partnera, Miljenić kaže da se SDP mora vratiti na vlast. Uvjeren je da će se to dogoditi i prije isteka mandata od četiri godine jer Vlada Andreja Plenkovića neće izdržati do kraja. Prvu pravu veliku priliku za povratak SDP-a na vlast u Hrvatskoj Miljenić vidi već za dvije godine kada će Božo Petrov morati napustiti mjesto predsjednika Sabora i prema sporazumu ga prepustiti partnerskom HDZ-u.

Miljenić je Dravi.info rekao da se kandidirao za predsjednika SDP-a zato jer može donijeti SDP-u jedinstvo, jasniju politiku, sustav u kojemu svaki član može reći što misli i, što je najvažnije, pobjedu na parlamentarnim izborima:

— To nije pobjeda radi pobjede, radi vlasti već da bismo provodili ideje u koje vjerujemo, građanske slobode, sprečavanje ultrakonzervativne revolucije koja se događa u Hrvatskoj do čitavog niza stvari koje se odnose na ljudske potrebe. Riječ je o zaštiti radnika, to su svi oni koji žive od svog rada, i davanju jednakih šansi građanima, poput činjenice da ni jedno dijete ne smije biti zakinuto za školu ako mu obitelj nema novaca. To je ono za što se zalažem i što će SDP raditi kad bude na vlasti.

Među socijaldemokratskim idejama koje Miljenić želi provoditi jest i socijaldemokratsko viđenje zdravstva u kojemu svatko plaća koliko može, ovisno o prihodima, ali da svi dobiju jednako kvalitetnu uslugu. Rješenje građana s ovrhom vidi jedino u urednom sustavu u kojemu će svatko redovno dobiti plaću i podmirivati svoje obveze pa neće biti dužan i ovršen.

A na upit što mu znači Koprivnica, jasno je odgovorio:

— Koprivnicu više poznajem kroz pravosudni sustav. Dolazio sam na razgovore o spajanju sudova i investiranju u Palaču pravde. Sjećam se da smo radili na realizaciji Sveučilišta Sjever s tadašnjom gradonačelnicom Vesnom Želježnjak. No meni osobno, kao i svakom građaninu Hrvatske, Koprivnica prvenstveno znači Podravku. Ona je simbol, ne samo lokalna već hrvatska firma, jedan od stupova prehrambene industrije.

— No, kad se spomene Koprivnica prisjetim se i problema koje ovi građani nisu zaslužili. To je svakako loša prometna povezanost. Iako su padali natječaji, mora se nastaviti s projektom željezničke pruge, ali i s izgradnjom ceste. Znate da smo išli s programom izgradnje pedijatrije koji je zaustavljen, ali se nadam da će ipak biti realiziran. Gurat ćemo ovu Vladu da se nastavi s tim projektima. A Koprivnica mi je sinonim i za uspješan socijaldemokratski grad u kojemu imamo najmlađeg gradonačelnika. Sve u svemu, o Koprivnici imam više pozitivnih nego negativnih asocijacija.

A raskol u SDP-u upravo u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji?

— Pa gledajte, neke naše stranačke stvari… O tome ćemo razgovarati u stranci. Znam što se događa. Vjerujem da se mi u SDP-u trebamo zatvoriti i o tome razgovarati. Ne bih to nazvao klasičnim raskolom. Normalno da ljudi imaju različita mišljenja. Idemo to krpati i raditi što je najbolje za SDP. Jer na kraju ostaje samo SDP.

Za SDP ili za građane?

— Kad govorimo o stranci, onda prvo moramo raditi najbolje za SDP. A SDP kad je jak i kad funkcionira, onda je to najbolje i za građane. Kad se složimo u stranci, onda radimo i za građane.

zatvori